General Knowledge >> Indian Polity >> The State Executive
1). The Governor is appointed by the :
A). Prime Minister B). President
C). Chief Minister D). Chief Justice
2). The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is :
A). a year B). six months
C). three months D). indefinite
3). Which of the following is/are among the discretionary powers of the Governor?
I. Selecting a chief minister if no single party has clear majority in the State Assembly
II. Dismissing a ministry at any time
III. Reserving a bill for the President

A). I and III B). I and II
C). III only D). I, II and III
4). The members of the Legislative Council are appointed through :
I. Direct elections
II. Indirect elections
III. Nomination

A). I and II B). II and III
C). I, II and III D). I and III
5). Ministers in a State get salaries as determined by :
A). the Constitution B). Parliament
C). State Legislative D). the Governor
6). The Chief Minister of a State :
I. is elected by the Legislative Assembly
II. Appoints the strength of the Council of Ministers
III. Determines the strength of the Council of Ministers
IV. Determines the salaries of Council of Ministers

A). II, III and IV B). I, III and IV
C). III only D). I and II
7). The number of seats in Vidhan Sabha is :
A). to be not more than five hundred and not less than 60 B). to be not more than 500 and not less than 60 but an exception is recognised
in the case of one State which has only 32 seats
C). to be not more than 600 and not less than 500 D). varies from Vidhan Sabha to Vidhan Sabha
8). The membership of a State Legislative Council :
A). shall not be more than 1/3rd of the membership of the Legislative Assembly B). shall not be less than 40
C). shall not be less than 2/3rd of total membership of Lok Sabha D). both (a) and (b)
9). The State of Jammu and Kashmir was accorded special status under :
A). Article 356 of the Constitution B). Article 370 of the Constitution
C). Article 356 and 370 of the Constitution D). none of these
10). The special status of Jammu and Kashmir implies the State has :
A). a separate defence force B). a separate Constitution
C). a separate Judiciary D). all of the above