General Knowledge >> Indian Polity >> Articles of Constitution
1). Which part of the Constitution incorporates special provisions with regard to the state of Jammu and Kashmir ?
A). Part VI B). Part IX
C). Part XI D). Part XXI
2). Which Article of Indian Constitution prescribes Hindi in Devanagari script as the official language of the Union ?
A). 341 B). 342
C). 343 D). 346
3). Which of the following Articles of Indian Constitution guarantees equal opportunities in public employment to persons belonging to SC/ST and the other minority communities ?
A). Article 15 B). Article 16
C). Article 22 D). Article 27
4). Part V of the Constitution deals with :
I. Union Executive
II. Parliament
III. Supreme Court and High Court
IV. Comptroller and Auditor-General

A). I and II B). I, II and III
C). I only D). I, II and IV
5). Provisions of the Constitution relating to the administration of scheduled areas and tribes in Schedule V :
A). may be altered by the Governor B). may be altered by Parliament by amendment requiring two-thirds majority
C). cannot be altered D). may be altered by Parliament by ordinary legislation
6). Provisions of having a UPSC and Public Service Commission for States are enshrined in :
A). Part XIV, Chapter II, Articles 315-324 B). Part XIV, Chapter I, Articles 308-323
C). Part XIV, Chapter II, Articles 315-323 D). Part XIV, Chapter I, Articles 308-318
7). Match the following :
Articles Provisions
A. 19 (1) (a) Right to reside and settle in any part of the country
B. 19 (1) ( c ) Right to form associations or unions
C. 19 (1) (e 3. Freedom of speech and expression
D. 19 (1) (i) 4. Right to practice any profession, or carry on
any occupation business or trade
Below options are given in A B C D order

A). 3 1 4 2 B). 1 2 4 3
C). 3 1 2 4 D). 3 2 1 4
8). Match the following :
A.Part I 1. Fundamental Rights
B. Part III 2. Panchayati Raj
C. Par IX 3. Citizenship
D. Part II 4. The Union and its Territory
Below options are given in A B C D order

A). 4 2 3 1 B). 3 1 2 4
C). 2 3 1 3 D). 4 1 2 3
9). Match the following :
A. Article 61 1. Removal of Deputy Chairman of Rajya Sabha
B. Article 67 2. Impeachment of President
C. Article 94 3. Removal of Vice President
D. Article 90 4. Removal of Speaker
Below options are given in A B C D order

A). 2 3 4 1 B). 1 3 4 1
C). 2 1 4 1 D). 3 4 2 1
10). Match the following :
A. Abolition of untouchability 1. Article 24
B. Abolition of Titles 2. Article 23
C. Prohibition of child Labour 3. Article 17
D. Prohibition of Traffic 4. Article 18
Traffic in human belongings
Below options are given in A B C D order

A). 3 4 2 1 B). 2 4 1 3
C). 3 4 1 2 D). 1 3 2 4