General Knowledge >> Indian Polity >> The Judiciary
1). Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India?
A). Parliament B). President
C). Supreme Court D). Union Cabinet
2). An appeal shall lie to the Supreme Court from any judgement of a High Court if the High Court :
A). has an appeal reversed an order of acquittal of a accused person and
sentenced him to death
B). certifies that the case is a fit one for appeal to the Supreme Court
C). has withdrawn for trial before itself any case from any subordinate court and
has convicted the accused person and sentenced him to death
D). in all the above cases
3). To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme Court are debarred from practising law :
A). in any court other than the Supreme Court B). in any court of India
C). in any court other than State High Courts D). in any Criminal Court
4). What is meant by 'Court of Record'?
A). The court that preserves all its courts B). The court that maintains records of all lower courts
C). The court that can punish for the contempt D). The court that is competent to give directions and issue writs
5). Besides its permanent seat at Delhi the Supreme Court can also meet at :
A). any other metropolitan city B). any other major city
C). any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with
the President
D). any other Union Territory
6). Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court?
A). Disputes between two or more States B). Cases against encroachment on Fundamental Rights
C). If one's property is forcefully occupied by the other D). Both (a) and (b) above
7). Which is not an eligibility criterion for appointment of a Judge of the Supreme Court?
A). must have been a High Court Judge for at least 5 years B). must have attained the age of 55 years
C). must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years D). must be in the opinion of the President, a distinguished jurist
8). Judicial Review' function of the Supreme Court means the power to :
A). review its own judgement B). review the functioning of judiciary in the country
C). examine the constitutional validity of the laws D). undertake periodic review of the Constitution
9). Which of the following is incorrect regarding Supreme Court?
A). It has the power to punish by fine and imprisonment any person guilty of
contempt of its authority
B). It is a court of record and has all the powers of such court including the power
to punish for contempt of itself
C). Its records are admitted in evidence and cannot be questioned when produced
in any Court of Law
D). It is bound by its earlier decisions and cannot depart from its previous decisions
10). The Supreme Court of India decides the disputes regarding the election of :
A). the Prime Minister B). the Speaker and Deputy Speaker
C). the President and Vice-President D). all of the above