General Knowledge >> Indian Polity >> Indian Federalism
1). The Central Government's exclusive powers are enumerated in the :
A). Concurrent List B). State List
C). Union List D). Federal List
2). Under the Constitution, the residuary powers vest with the :
A). President B). Supreme Court
C). Union Government D). State Government
3). The executive power relating to concurrent subject remain with :
A). the States B). the Centre
C). the Constitution D). the President
4). The Union list contains :
A). 47 subjects B). 97 subjects
C). 63 subjects D). 92 subjects
5). The State list contains
A). 97 subjects B). 69 subjects
C). 66 subjects D). 103 subjects
6). The concurrent list contains :
A). 47 subjects B). 68 subjects
C). 42 subjects D). 38 subjects
7). Which Articles of Indian Constitution discuss the financial relations between the Centre and the States :
A). Articles 268 to 281 B). Articles 278 to 291
C). Articles 289 to 295 D). Articles 168 to 171
8). A change in distribution of powers between the Centre and the States can be done by :
A). the Central Government B). the federating units by themselves
C). amending the Constitution D). none of the above
9). The distribution of power between Centre and the States is based on the scheme provided in :
A). Minto-Morley Reforms, 1909 B). Montague-Chelmsford Act, 1919
C). Government of India Act, 1935 D). Indian Independence Act, 1947
10). Union Parliament has the power to legislate on the subjects of all three lists in respect of :
A). Scheduled areas B). Hill areas
C). Backward areas D). Union Territories