General Knowledge >> Indian Polity >> Citizenship
1). The Constitution names our country as :
A). Bharat B). India, that is Bharat
C). Hindustan D). Aryavarta
2). The Constitution provides that Hindi shall be :
A). the national language of India B). the language of communication between the State Governments
C). the official language of the Union of India D). the language of communication between the Union Government and the State
Government
3). What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine?
A). 12 years B). 14 years
C). 16 years D). 18years
4). Which of the following is not a condition for becoming a citizen of India?
A). Birth B). Acquiring Property
C). Descent D). Naturalisation
5). Who is the competent to prescribe conditions as for acquiring Indian citizenship?
A). Parliament B). State Legislature
C). President D). Attorney General
6). Which of the following statements regarding the acquisition of Indian Citizenship is correct?
A). If citizenship is to be acquired by registration, six months residence in India
is essential
B). If citizenship is to be acquired by naturalization the person concerned must
have resided in India for 5 years.
C). If born in India, only that person can acquire citizenship at lease one of whose
parents is an Indian
D). Rules regarding the citizenship of India shall not be applicable to Jammu and
Kashmir
7). According to the Citizenship Act, 1955, Indian citizenship cannot be acquired
by :

A). Children of the diplomatic personnel or alien enemies born in India on or
after 26th January, 1950
B). children born of Indian citizens abroad
C). incorporation of territory not forming part of India at the commencement of the
Constitution
D). naturalisation
8). Citizenship provisions are enshrined in the Constitution in :
A). Part II B). Part II, Articles 5-11
C). Part II, Articles 5-6 D). Part I, Articles 5-11
9). Which of the following Articles describes about the person voluntarily acquiring citizenship of a foreign state not to be citizens?
A). Article 5 B). Article 7
C). Article 8 D). Article 9
10). Article 6 enshrines the provision conferring Rights of citizenship of certain persons who have migrated to India from Pakistan. Which one of the following provision is incorrect :
A). He or either of his parents or any of his grand-parents was born in India as
defined in the Government of India Act, 1935
B). Such person has so migrated before 19th July, 1948
C). Such person has so migrated on or after the 19 July, 1948, he has been
registered as a citizen
D). Such person has got married in India