General Knowledge >> Indian Polity >> The Union Executive
1). Who administers the oath of office to the President?
A). Chief Justice of India B). Speaker of Lok Sabha
C). Prime Minister D). Vice President
2). An individual who is not a member of either House of Parliament can be appointed a member of the Council of Ministers, but he has to become a member of either House within a period of :
A). 1 month B). 2 months
C). 3 months D). 6 months
3). Which one of the following does not constitute the electoral college for electing the President of India?
A). Elected members of Rajya Sabha B). Elected members of Lok Sabha
C). Elected members of the Legislature Assembly of each state D). Elected members of the Legislative Council
4). Who among the following enjoys the rank of a Cabinet Minister of the Indian Union?
A). Deputy Chairman, Rajya Sabha B). Deputy Chairman of the Planning Commission
C). Secretary to the Government of India D). None of these
5). The Chief Minister of Union Territory where such a set up exists, is appointed by the :
A). President B). Prime Minister
C). Lt. Governor D). Majority party in Legislature
6). The five year term of the President is calculated from the :
A). first day of the month he assumes charge B). first day of the month following the month he assumes charge
C). day he assumes charge D). date of his election result
7). If the President wants to resign from office, he may do so by writing to the :
A). Vice President B). Chief Justice of India
C). Prime Minister D). Speaker of Lok Sabha
8). In which of the following situations does the President act in his own direction
A). In appointing the Prime Minister B). In returning a proposal to the Council of Ministers for reconsideration
C). Both of these D). None of the above
9). The minimum age required for becoming the Prime Minister of India is :
A). 25 years B). 30 years
C). 40 years D). 35 years
10). In the election of the President, the value of the vote of the Lok Sabha members :
A). is same B). differs according to the geographical size of the respective state
C). differs according to the number to votes a member represents D). None of these