Topics
>> Elementary Mathematics >> Area and perimeter
21). The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is
A). \( \Large 2520 m^{2} \)
B). \( \Large 2480 m^{2} \)
C). \( \Large 2420 m^{2} \)
D). None of the above
22). If the length of a rectangle decreases by 5 m and breadth increases by 3 m, then its area reduces 9 sq m. If length and breadth of this rectangle increased by 3 m and 2 m respectively, then its area increased by 67 sq m. What is the length of rectangle?
A). 9 m
B). 15.6 m
C). 17 m
D). 18.5 m
23). The area of a rectangle whose length is 5 more than twice its width is 75 sq units. What is the perimeter of the rectangle?
A). 40 units
B). 30 units
C). 24 units
D). 20 units
24). Area of a rectangular field is \( \Large \Large 3584 m^{2} \) and the length and the breadth are in the ratio 7 : 2, respectively. What is the perimeter of the rectangle?
A). 246 m
B). 292 m
C). 286 m
D). 288 m
25). The length and perimeter of a rectangle are in the ratio of 5:18. What will be the ratio of its length and breadth?
A). 4 : 3
B). 3 : 5
C). 5 : 4
D). 4 : 7


26). A rectangle has 20 cm as its length and 200 sq cm as its area. If the area is increased by \( \Large \Large 1\frac{1}{5} \) times the original area by increasing its length only then the perimeter of the rectangle so formed (in cm) is
A). 72
B). 60
C). 64
D). 68
27). A ground \( \Large \Large 100\times 80 m^{2} \) has, two cross roads in its middle. The road parallel to the length is 5 m wide and the other road is 4 m wide, both roads are perpendicular to each other. The cost of laying the bricks at the rate of RS. 10 per \( \Large \Large m^{2} \) , on the roads, will be
A). RS.7000
B). RS.8000
C). RS.9000
D). RS.1000
28). The breadth of a rectangle is 25 m. The total cost of putting a grass bed on this field was RS. 12375, at the rate of RS. 15 per sq m. What is the length of the rectangular field?
A). 27 m
B). 30 m
C). 33 m
D). 32 m
29). The length and the breadth of a rectangular plot are in the ratio of 5:3. The owner Spends RS. 3000 for surrounding it from all the sides at the rate of RS. 7.5 per metre. What is the difference between the length and breadth of the plot?
A). 50 m
B). 100 m
C). 75 m
D). 60 m
30). If side of a square is 20 cm, find its area.
A). 100 sq cm
B). 150 sq cm
C). 400 sq cm
D). 350 sq cm
Go to :
Total Pages : 19