Area and perimeter Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
11). The ratio of length of each equal side and the third side of an isosceles triangle is 3:4. If the area of the triangle is \( \Large \Large 18\sqrt{5} \) sq units, the third side is
A). \( \Large 8\sqrt{2} \)units
B). 12 units
C). 16 units
D). \( \Large 5\sqrt{10} \)units
12). Three sides of a triangular field are of length 15 m, 20 m and 25 m long, respectively. Find the cost of sowing seeds in the field at the rate of RS. 5 per Sq m.
A). 750
B). 150
C). 300
D). 600
13). A \( \Large \Large \triangle DEF \) is formed by joining the mid points of the sides of \( \Large \Large \triangle ABC\). Similarly, a \( \Large \Large \triangle PQR \) is formed by joining the mid-points of the sides of the \( \Large \Large \triangle DEF \). If the sides of the PQR are of lengths 1, 2 and 3 units, what is the perimeter of the \( \Large \Large \triangle ABC \)?
A). 18 units
B). 24 units
C). 48 units
D). Cannot be determined
14). Find the area of a rectangle having 15 m length and 8 m breadth.
A). 120 sq m
B). 111 sq m
C). 115 sq m
D). 125 sq m
15). The length of a rectangular field is 100 m and its breadth is 40 m. What will be the area of the field?
A). \( \Large (4\times 10^{2}) \)sq m
B). \( \Large (4\times 10) \)sq m
C). \( \Large (4\times 10^{4}) \)sq m
D). \( \Large (4\times 10^{3}) \)sq m


16). The area of a rectangular playground is 300 sq m. If the breadth of the field is 15 m, find the length of the field.
A). 20 m
B). 11 m
C). 25 m
D). 10 m
17). The ratio of length and breadth of a rectangle is 5 : 3. If length is 8 m more than breadth, find the area of the rectangle.
A). 300 sq m
B). 250 sq m
C). 240 sq m
D). 185 sq m
18). The perimeter of a rectangle having area equal to \( \Large \Large 144 cm^{2} \) and sides in the ratio 4 : 9 is
A). 52 cm
B). 56 cm
C). 60 cm
D). 64 cm
19). The area of a rectangle lies between \( \Large \Large 40 cm^{2} \) and \( \Large \Large 45 cm^{2} \). If one of the sides is 5 cm, then its diagonal lies between
A). 8 cm and 10 cm
B). 9 cm and 11 cm
C). 10 cm and 12 cm
D). 11cm and 13 cm
20). The area of a rectangular field is 15 times the sum of its length and breadth. If the length of that field is 40 m, what is the breadth of that field?
A). 24 m
B). 25 m
C). 28 m
D). 32 m
Go to :
Total Pages : 19