Area and perimeter Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
31). What is the area of a square having perimeter 68 cm?
A). 361 sq cm
B). 284 sq cm
C). 269 sq cm
D). 289 sq cm
32). The diagonal of a square is \( \Large \Large 4\sqrt{2} \) cm. The diagonal of another square whose area is double that of the first square is
A). 8 cm
B). \( \Large 8\sqrt{2} \)cm
C). \( \Large 4\sqrt{2} \)cm
D). 6 cm
33). If the sides of a square is increased by 25%, then the area of the square will be increased by
A). 125%
B). 50%
C). 56.25%
D). 53.75%
34). The perimeter of two squares is 12 cm and 24 cm. The area of the bigger square is how many times that of the Smaller?
A). 2 times
B). 3 times
C). 4 times
D). 5 times
35). The perimeters of two squares are 68 cm and 60 cm. Find the perimeter of the third Square whose area is equal to the difference of the areas of these two squares.
A). 64 cm
B). 60 cm
C). 32 cm
D). 8 cm


36). In the figure, side of each square is 1 cm. The area, in sq cm of the shaded part is 
A). 8
B). 9
C). 10
D). 11
37). Diagonals of a rhombus are 1 m and 1.5 m in lengths. The area of the rhombus is
A). \( \Large 0.75 m^{2} \)
B). \( \Large 1.5 m^{2} \)
C). \( \Large 1.5 m^{2} \)
D). \( \Large 0.375 m^{2} \)
38). If the diagonals of a rhombus are 4.8 cm and 1.4 cm, then what is the perimeter of the rhombus?
A). 5 cm
B). 10 cm
C). 12 cm
D). 20 cm
39). Angles of a quadrilateral are in the ratio 3: 4: 5: 8. The smallest angle is
A). 54 degree
B). 40 degree
C). 36 degree
D). 18 degree
40). Find the distance between the two parallel sides of a trapezium if the area of the trapezium is 500 sq m and the two parallel sides are equal to 30 m and 20 m, respectively.
A). 20 cm
B). 15 cm
C). 18 cm
D). 25 cm
Go to :
Total Pages : 19