Area and perimeter Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
41). One side of a parallelogram is 8.06 cm and its perpendicular distance from opposite side is 2.08 cm. What is the approximate area of the parallelogram ?
A). \( \Large 12.56 cm^{2} \)
B). \( \Large 14.56 cm^{2} \)
C). \( \Large 16.76 cm^{2} \)
D). \( \Large 22.56 cm^{2} \)
42). Floor of a square room of side 10 m is to be completely covered with square tiles, each having length 50 cm. The smallest number of tiles needed is
A). 200
B). 300
C). 400
D). 500
43). The area of a trapezium is \( \Large \Large 384 cm^{2} \). If its parallel sides are in the ratio 3 : 5 and the perpendicular distance between them is 12 cm, the smaller of the parallel sides is
A). 20 cm
B). 24 cm
C). 30 cm
D). 36 cm
44). In a trapezium, the two non-parallel sides are equal in length, each being of 5 units. The parallel sides are at a distance of 3 units apart. If the smaller side of the parallel sides is of length 2 units, then the sum of the diagonals of the trapezium is
A). \( \Large 10\sqrt{5} \) units
B). \( \Large 6\sqrt{5} \) units
C). \( \Large 5\sqrt{5} \) units
D). \( \Large 3\sqrt{5} \) units
45). The ratio of the length of the parallel sides of a trapezium is 3 : 2. The shortest distance between them is 15 cm. If the area of the trapezium is 450 sq cm, find the sum of the lengths of the parallel sides.
A). 15 cm
B). 36 cm
C). 42 cm
D). 60 cm


46). If area of a regular pentagon is \( \Large \Large 125\sqrt{3} \) units sq cm, how long is its each side
A). 10 cm
B). 15 cm
C). 16 cm
D). 25 cm
47). The sides of a parallelogram are 12 cm and 8 cm long and one of the diagonals is 10 cm long. If d is the length of other diagonal, then which one of the following is correct?
A). d < 8 cm
B). 8 cm < d < 10cm
C). 10 cm < d < 12 cm
D). d > 12 cm
48). The radius of a circular field is 25 m. Find the area of the field.
A). \( \Large 125\pi \)sq m
B). \( \Large 625\pi \)sq m
C). \( \Large 25\pi \)sq m
D). \( \Large 135\pi \)sq m
49). A railing of 288 m is required for fencing a semi-circular park. Find the area of the park. \( \Large ( \pi = 22/7) \)
A). \( \Large 4928 m^{2} \)
B). \( \Large 9865 m^{2} \)
C). \( \Large 8956 m^{2} \)
D). \( \Large 9856 m^{2} \)
50). The area of a sector of a circle of radius 36 cm is \( \Large \Large 72\pi cm^{2} \). The length of the Corresponding are of the sector 1s
A). \( \Large \pi cm \)
B). \( \Large 2\pi cm \)
C). \( \Large 3\pi cm \)
D). \( \Large 4\pi cm \)
Go to :
Total Pages : 19