Area and perimeter Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). Find the area of a triangle whose sides measure 8 cm, 10 cm and 12 cm.
A). \( \Large 8\sqrt{63} \)sq cm
B). \( \Large 5\sqrt{63} \)sq cm
C). \( \Large 6\sqrt{53} \)sq cm
D). \( \Large 7\sqrt{93} \)sq cm
2). The area of a right angled triangle is 40 sq cm. If its base is equal to 28 cm. find its height
A). \( \Large 3\frac{6}{7} \)cm
B). \( \Large 4\frac{6}{7} \)cm
C). \( \Large 2\frac{6}{7} \)cm
D). \( \Large 5\frac{6}{7} \)cm
3). The three sides of a triangle are 15, 25 and x units. Which one of the following is correct?
A). \( \Large 10 < x < 40 \)
B). \( \Large 10 \le x \le 40 \)
C). \( \Large 10 \le x < 40 \)
D). \( \Large 10 < x \le 40 \)
4). A triangle with three equal sides has its area equal to \( \Large \Large 3\sqrt{3} \)sq cm. Find its perimeter.
A). \( \Large 6\sqrt{3} \)cm
B). \( \Large 2\sqrt{3} \)cm
C). \( \Large 5\sqrt{3} \)cm
D). \( \Large 7\sqrt{3} \)cm
5). The sides of a triangle area in the ratio of \( \Large \frac{1}{3}:\frac{1}{4}:\frac{1}{5} \) and its perimeter is 94 Cm.Find the length of the smallest side of the triangle.
A). 18 cm
B). 22.5 cm
C). 24 m
D). 27 cm


6). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large 4\sqrt{3} \)sq cm. Find the length of each side of the triangle
A). 3 cm
B). \( \Large 2\sqrt{2} \)cm
C). \( \Large 2\sqrt{3} \)cm
D). 4 cm
7). The sides of a right angled triangle are equal to three consecutive numbers expressed in centimeters. What can be the area of such a triangle?
A). \( \Large 6cm^{2} \)
B). \( \Large 8cm^{2} \)
C). \( \Large 10cm^{2} \)
D). \( \Large 12cm^{2} \)
8). If the area of an equilateral triangle is x and its perimeter is y. then which one of the following is correct?
A). \( \Large y^{4}=432x^{2} \)
B). \( \Large y^{4}=216x^{2} \)
C). \( \Large y^{2}=432x^{2} \)
D). None of these
9). The area of an isosceles \( \Large \triangle ABC \) with AB = AC and altitude AD = 3 cm is 12 sq cm. What is its perimeter?
A). 18 cm
B). 16 cm
C). 14 cm
D). 12 cm
10). The area of an equilateral triangle is \( \Large \Large \frac{\sqrt{243}}{4} \)sq cm. Find the length of its side.
A). 3 cm
B). \( \Large 3\sqrt{3} \)cm
C). 9 cm
D). \( \Large \sqrt{3} \)cm
Go to :
Total Pages : 19