Quadrilateral and parallelogram Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). The side of a rhombus whose diagonals are 16 cm and 12 cm respectively, is
A). 14 cm
B). 12 cm
C). 10 cm
D). 8 cm
2). If diagonals of a parallelogram are perpendicular, then it is a
A). rhombus
B). rectangle
C). quadrilateral
D). none of these
3). If a triangle and a rectangle have equal areas and equal altitude, then base of the triangle is equal to
A). base of the rectangle
B). twice the base of the rectangle
C). thrice the base of the rectangle
D). four times the base of the rectangle
4). The number of sides of a regular polygon each of whose angles measures \( \Large 156 ^{\circ} \) is
A). 8
B). 10
C). 12
D). 15
5). O is the point of intersection of the diagonals AC and BD of a rhombus ABCD. P, Q, R are points on OC, OB and OA respectively such that OP = 1 unit, OQ = 2 units and OR = 4 units. The angle PQR is
A). a right angle
B). less than 90 \( ^{\circ} \)
C). greater than 90\( ^{\circ} \)
D). between 0\( ^{\circ} \)


6). The area of a rhombus is \( \Large 120 cm^{2} \). If one of its diagonals is of length 10 cm, then length of one of its sides is
A). 12 cm
B). 13 cm
C). 24 cm
D). \( \Large 22\sqrt{3} \) cm
7). ABCD is a rhombus and O is the point of intersection of the diagonals AC and BD. The locus of a point which is equidistant from AB and AD is
A). AC
B). BD
C). CB
D). CD
8). If one diagonal of a parallelogram is 70 cm and perpendicular distance of this diagonal from either of the outlying vertices is 27cm, then area of parallelogram (in \( \Large cm^{2} \) is
A). 1800
B). 1836
C). 1890
D). 1990
9). The area of a trapezium is \( \Large 275 cm^{2} \). If its parallel sides are in the ratio 2 : 3 and perpendicular distance between them is 5 cm, then smaller of the parallel sides is
A). 36 cm
B). 40 cm
C). 44 cm
D). 48 cm
10). If each angle of a polygon is \( \Large 165 ^{\circ} \), then number sides of the polygon is
A). 24
B). 30
C). 35
D). 40
Go to :
Total Pages : 3