Straight lines Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). The distance of the point (-2, 3) from the line x -y = 5 is:
A). \( \Large 5\sqrt{2} \)
B). \( \Large 2\sqrt{5} \)
C). \( \Large 3\sqrt{5} \)
D). \( \Large 5\sqrt{3} \)
2). The equation of the straight line joining the origin to the point of intersection of \( \Large y-x+7=0\ and\ y+2x-2=0 \)is:
A). \( \Large 3x+4y=0 \)
B). \( \Large 3x-4y=0 \)
C). \( \Large 4x-3y=0 \)
D). \( \Large 4x+3y=0 \)
3). The equation of the straight line which is perpendicular to\( \Large y = x \) and passes through (3, 2) is:
A). \( \Large x-y = 5 \)
B). \( \Large x+y = 5 \)
C). \( \Large x+y = 1 \)
D). \( \Large x-y = 1 \)
4). The angle between the straight lines \( \Large x-y\sqrt{3}=5\ and\ \sqrt{3}x+y=7 \) is:
A). \( \Large 90 ^{\circ} \)
B). \( \Large 60 ^{\circ} \)
C). \( \Large 75 ^{\circ} \)
D). \( \Large 30 ^{\circ} \)
5). The three straight lines \( \Large ax+by=c,\ bx+cy=a\ and\ cx+ay=b \) are collinear if:
A). \( \Large a+b+c = 0 \)
B). \( \Large c+a=b \)
C). \( \Large b+c=a \)
D). \( \Large a+b=c \)


6). If a tangent to the curve \( \Large y=6x-x^{2} \) is parallel to the line \( \Large 4x-2y-1=0 \) then the point of tangency on the curve is: ' _
A). (6, 1)
B). (8, 2)
C). (2, 8)
D). (4, 2)
7). Distance between the lines \( \Large 5x+3y-7=0\ and\ 15x+9y+14=0 \) is:
A). \( \Large \frac{35}{\sqrt{34}} \)
B). \( \Large \frac{1}{\sqrt{34}} \)
C). \( \Large \frac{35}{2\sqrt{34}} \)
D). \( \Large \frac{35}{3\sqrt{34}} \)
8). The equation of the sides of a triangle are \( \Large x-3y=0.\ 4x+3y=5\ and\ 3x+y=0 \). The lines \( \Large 3x-4y=0 \) passage through
A). the incentre
B). the centroid
C). the orthocentre
D). the circumcentre
9). If (-4, -5) is one vertex and \( \Large 7x-y+8=0 \) is one diagonal of a square then the equation of second diagonal is:
A). \( \Large x+3y=21 \)
B). \( \Large 2x-3y=7 \)
C). \( \Large x+7y=31 \)
D). \( \Large 2x+3y=21 \)
10). The number of the straight which is equally inclined to both the axes is
A). 4
B). 3
C). 5
D). 1
Go to :
Total Pages : 4