Trigonometry Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). If \( \Large \triangle ABC \) is right angled at C, then what is cos (A + B) + Sin (A + B) equal to?
A). 0
B). \( \Large \frac{1}{2} \)
C). 1
D). 2
2). If \( \Large \alpha \), \( \Large \beta \) and \( \Large \gamma \) are acute angled such that \( \Large sin \ \alpha=\frac{\sqrt{3}}{2} \ cos \ \beta=\frac{\sqrt{3}}{2} \) and tan r=1 then what is \( \Large \alpha + \beta + \gamma \) equal to?
A). 105 degree
B). 120 degree
C). 135 degree
D). 150 degree
3). If \( \Large tan \ \theta \) = 3/4 and \( \Large \theta \) is acute, then what is the value of \( \Large sin \ \theta \)?
A). \( \Large -\frac{3}{5} \)
B). \( \Large \frac{3}{5} \)
C). \( \Large \frac{4}{5} \)
D). \( \Large -\frac{4}{5} \)
4). If \( \Large sin \ \theta =\frac{a^{2}-1}{a^{2}+1} \) then the value of \( \Large sec \ \theta + tan \ \theta \) will be
A). \( \Large \frac{a}{\sqrt{2}} \)
B). \( \Large \frac{a}{a^{2}+1} \)
C). \( \Large \sqrt{2}a \)
D). a
5). If \( \Large \alpha + \beta \)=90 degree and \( \Large \alpha : \beta \)=2:1 then the value of \( \Large sin \alpha : sin \beta \) is
A). \( \Large \sqrt{3}:1 \)
B). 2 : 1
C). 1 : 1
D). \( \Large \sqrt{2}:1 \)


6). If \( \Large sin \ \theta + cos \ \theta =1 \), what is the value of \( \Large sin \ \theta \ cos \ \theta \)?
A). 2
B). 0
C). 1
D). 1/2
7). If \( \Large tan \theta \) = 3/4 and \( \Large \theta \) is acute, then \( \Large cosec \theta \) is equal to
A). \( \Large \frac{5}{3} \)
B). \( \Large \frac{5}{4} \)
C). \( \Large \frac{4}{3} \)
D). \( \Large \frac{3}{4} \)
8). The value of \( \Large \left(\frac{1}{(1+tan^{2} \theta )}+\frac{1}{(1+cot^{2} \theta )}\right) \) is
A). 1
B). 2
C). \( \Large \frac{1}{2} \)
D). \( \Large \frac{1}{4} \)
9). The minimum value of \( \Large sin^{2} \theta+cos^{4} \theta \) is
A). \( \Large \frac{1}{\sqrt{2}} \)
B). \( \Large \frac{3}{5} \)
C). \( \Large \frac{3}{4} \)
D). \( \Large \frac{2}{3} \)
10). If \( \Large sec \theta +tan \theta =2 \), what is the value of \( \Large sec \theta \) ?
A). \( \Large \frac{3}{2} \)
B). \( \Large \sqrt{2} \)
C). \( \Large \frac{5}{2} \)
D). \( \Large \frac{5}{4} \)
Go to :
Total Pages : 39