LCM and HCF Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). Find HCF of 261, 87
A). 29
B). 39
C). 41
D). 56
2). Find HCF of 598, 874
A). 46
B). 47
C). 58
D). 66
3). \( \Large \frac{87}{261} \) in the simplest form.
A). \( \Large \frac{1}{2} \)
B). \( \Large \frac{1}{7} \)
C). \( \Large \frac{1}{3} \)
D). \( \Large \frac{1}{9} \)
4). Consider the numbers 16 and 24.
A). 42
B). 44
C). 46
D). 48
5). Find LCM of 252 and 840
A). 10080
B). 11140
C). 12100
D). 14400


6). Find the HCF and LCM of \( \Large \frac{HCF\ of\ 2,\ 4,\ 6}{LCM\ of\ 3.\ 9.\ 13} \)
A). 14
B). 12
C). 16
D). 18
7). Find the greatest number that will divide 259 and 847 leaving the remainder 7.
A). 28
B). 35
C). 21
D). 49
8). The HCF of 117,156, 195 is
A). 39
B). 27
C). 29
D). 49
9). Find the LCM of 8, 12, 27, 36
A). 36
B). 216
C). 422
D). 432
10). The simplest form of \( \Large \frac{1302}{1426} \) is
A). \( \Large \frac{41}{46} \)
B). \( \Large \frac{46}{41} \)
C). \( \Large \frac{21}{23} \)
D). \( \Large \frac{21}{26} \)
Go to :
Total Pages : 3