Statistics Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
1). If the sum of 11 consecutive natural numbers is 2761, then the middle number is:
A). 249
B). 250
C). 251
D). 252
2). The mean weight of 9 items is 15. If one more item is added to the series, the mean 16. The value of 10th item is
A). 35
B). 30
C). 25
D). 20
3). The average of the square of the number 0, 1, 2, 3, 4.........n is:
A). \( \Large \frac{1}{2}n \left(n+1\right) \)
B). \( \Large \frac{1}{6}n \left(2n+1\right) \)
C). \( \Large \frac{1}{6} \left(n+1\right) \left(2n+1\right) \)
D). \( \Large \frac{1}{6}n \left(n+1\right) \)
4). If the average of number 148, 146, 144, 142,..... in AP be 125, then the total numbers in the series will be
A). 18
B). 24
C). 30
D). 48
5). The mean of the values of 1, 2, 3, ..., n with respectively frequencies x, 2x, 3x, ..., nx is
A). \( \Large \frac{n}{2} \)
B). \( \Large \frac{1}{3} \left(2n+1\right) \)
C). \( \Large \frac{1}{6} \left(2n+1\right) \)
D). \( \Large \frac{n}{3} \)


6). The mean of 12 items is \( \Large  \bar{X} \) . If the first term is increased by 1, second by 2 and so on, then the new mean is
A). \( \Large \overline{X}+n \)
B). \( \Large \overline{X}+\frac{n}{2} \)
C). \( \Large \overline{X}+\frac{n+1}{2} \)
D). none of these
7). If the mean of n observation \( \Large 1^{2},\ 2^{2},\ 3^{2},........n^{2} \), is \( \Large \frac{46}{11}n \), then n is equal to
A). 11
B). 12
C). 23
D). 22
8). In a moderately skewed distribution the values of mean and median are 5 and 6 respectively. The value of mode in such a situation is approximately equal to:
A). 8
B). 11
C). 16
D). none of these
9). The value of mean, median and mode coincides, then the distribution is
A). Positive skewness
B). Symmetrical distribution
C). Negative skewness
D). All of these
10). The algebraic sum of the deviation of 20 observations measured from 30 is 2. Then mean of observations is
A). 28.5
B). 30.1
C). 30.5
D). 29.6
Go to :
Total Pages : 8