Topics
>> Elementary Mathematics >> Volume and surface area
1). If the total surface area of a cube is 6 sq units, then what is the volume of the cube?
A). 1 cu unit
B). 2 cu units
C). 4 cu units
D). 6 cu units
2). If the volume of a cube is 729 cu. cm. what is the length of its diagonal?
A). \( \Large 9\sqrt{2} cm \)
B). \( \Large 9\sqrt{3} cm \)
C). 18 cm
D). \( \Large 18\sqrt{3} cm \)
3). Find the surface area of a cuboid 10 m long, 5 In broad and 3 m high.
A). 105 sq m
B). 104 sq m
C). 170 sq m
D). 190 sq m
4). The surface area of a cube is 726 sq cm. Find the volume of the cube.
A). 1331 \( \Large cm^{3} \)
B). 1232 \( \Large cm^{3} \)
C). 1626 \( \Large cm^{3} \)
D). 1836 \( \Large cm^{3} \)
5). The maximum length of a pencil that can be kept in a rectangular box of dimensions 8 cm x 6cm x 2 cm, is
A). \( \Large 2\sqrt{13} cm \)
B). \( \Large 2\sqrt{14} cm \)
C). \( \Large 2\sqrt{26} cm \)
D). \( \Large 10\sqrt{2} cm \)


6). Internal length, breadth and height of a rectangular box are 10 cm, 8 cm and 6 cm, respectively. How many boxes are needed which can be packed in a cube whose volume is 6240 cu. cm.?
A). 12
B). 13
C). 15
D). 17
7). A cube has each edge 2 cm and a cuboid is 1 cm long, 2 cm wide and 3 cm high. The paint in a certain container is sufficient to paint an area equal to 54 \( \Large cm^{2} \). Which one of the following is correct?
A). Both cube and cuboid can be painted
B). Only cube can be painted
C). Only cuboid can be painted
D). Neither cube nor cuboid can be painted
8). The whole surface area of a rectangular block is 8788 sq cm. If length, breadth and height are in the ratio of 4 : 3 : 2, then find the length.
A). 26 cm
B). 52 cm
C). 104 cm
D). 13 cm
9). What are the dimensions (length, breadth and height, respectively) of a cuboid with volume 720 cu cm, surface area 484 sq cm and the area of the base 72 sq cm?
A). 9, 8 and 10 cm
B). 12, 6 and 10 cm
C). 18, 4 and 10 cm
D). 30, 2 and 12 cm
10). The volume of a cube is equal to sum of its edges. What is the total surface area in square units?
A). 12
B). 36
C). 72
D). 144
Go to :
Total Pages : 12