Area and perimeter Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
51). If the radius of a circle is increased by 6%, find the percentage increase in its area.
A). 15%
B). 12.36%
C). 8.39%
D). 17%
52). The area of a sector of a circle is 77 sq cm and the angle of the sector is 45 degree. Find the radius of the circle.
A). 7 cm
B). 14 cm
C). 21 cm
D). 28 cm
53). The wheel of an engine turns 350 times round its axle to cover a distance of 1.76 km. The diameter of the wheel is
A). 3 cm
B). \( \Large 3\sqrt{3} \) cm
C). 9 cm
D). 160 cm
54). The ratio of the areas of the circumcircle and the incircle of a square is
A). 2 : 1
B). 1 : 2
C). \( \Large \sqrt{2}:1 \)
D). \( \Large 1:\sqrt{2} \)
55). The circumferences of two circles are in the ratio 2 : 3. What is the ratio of their areas?
A). 2 : 3
B). 4 : 9
C). 1 : 3
D). 8 : 27


56). Consider the following statements
Area of segment of a circle is less than area of its corresponding sector.
Distance travelled by a circular Wheel of diameter 2d cm in one revolution is greater than 6d cm.
Which of the above statements is/are correct?

A). Only I
B). Only II
C). Both I and II
D). Neither I nor II
57). The radius of a circle is so increased that its circumference increased by 5%. The area of the circle, then increases by
A). 12.5%
B). 10.25%
C). 10.5%
D). 11.25%
58). The area of a circle is increased by 22 sq cm when its radius is increased by 1 cm. Find the original radius of the Circle.
A). 6 cm
B). 3.2 cm
C). 3 cm
D). 3.5 cm
59). What is the area of the larger segment circle formed by a chord of, length 5 cm subtending an angle of 90 degree at the centre?
A). \( \Large \frac{25}{4}\left(\frac{\pi}{2}+1\right)cm^{2} \)
B). \( \Large \frac{25}{4}\left(\frac{\pi}{2}-1\right)cm^{2} \)
C). \( \Large \frac{25}{4}\left(\frac{3\pi}{2}+1\right)cm^{2} \)
D). None of the above
60). A person observed that he required 30 s time to cross a circular ground along its diameter than to cover it once along the boundary. If his speed was 30m/min, then the radius of the circular ground is \( \Large (take \  \pi = 22/7) \)
A). 10.5 m
B). 3.5 m
C). 5.5 m
D). 7.5 m
Go to :
Total Pages : 19