Topics
>> Elementary Mathematics >> Area and perimeter
61). What is the total area of three equilateral triangles inscribed in a semi-circle of radius 2cm?
A). \( \Large 12 cm^{2} \)
B). \( \Large \frac{3\sqrt{3}}{4}cm^{2} \)
C). \( \Large \frac{9\sqrt{3}}{4}cm^{2} \)
D). \( \Large 3 \sqrt{3}cm^{2} \)
62). How many circular plates of diameter d be taken out of a square plate of side 2d with minimum loss of material?
A). 8
B). 6
C). 5
D). 2
63). What is the area of a circle whose area is equal to that of a triangle with sides 7 cm, 24 cm and 25 cm?
A). \( \Large 80 cm^{2} \)
B). \( \Large 84 cm^{2} \)
C). \( \Large 88 cm^{2} \)
D). \( \Large 90 cm^{2} \)
64). A circle of radius 10 cm has an equilateral triangle inscribed in it. The length of the perpendicular drawn from the centre to any side of the triangle is
A). \( \Large 2.5\sqrt{3} \)cm
B). \( \Large 5\sqrt{3} \)cm
C). \( \Large 10\sqrt{3} \)cm
D). None of these
65). AB and CD are two diameters of a circle of radius r and they are mutually perpendicular. What is the ratio of the area of the circle to the area of the triangle ACD?
A). \( \Large \frac{\pi}{2} \)
B). \( \Large \pi \)
C). \( \Large \frac{\pi}{4} \)
D). \( \Large 2\pi \)


66). The area of a rectangle is 1.8 times the area of a square. The length of the rectangle is 5 times the breadth. The side of the square is 20 cm. What is the perimeter of the rectangle?
A). 145 cm
B). 144 cm
C). 133 cm
D). 135 cm
67). The side of a square is 5 cm which is 13 cm less than the diameter of a circle. What is the approximate area of the circle?
A). 245 sq cm
B). 235 sq cm
C). 265 sq cm
D). 255 sq cm
68). If area of a square is 64 sq cm, then find the area of the circle formed by the same perimeter.
A). \( \Large \frac{215}{\pi} \)sq cm
B). \( \Large \frac{216}{\pi} \)sq cm
C). \( \Large \frac{256}{\pi} \)sq cm
D). \( \Large \frac{318}{\pi} \)sq cm
69). If area of a square is 64 sq cm, then find the area of the circle formed by the same perimeter.
A). \( \Large 25 cm^{2} \)
B). \( \Large 1.25 cm^{2} \)
C). \( \Large 12 cm^{2} \)
D). None of the above
70). The perimeter of a square is twice the perimeter of a rectangle. If the perimeter of the square is 72 cm and the length of the rectangle is 12 cm. what is the difference between the breadth of the rectangle and the Side of the square?
A). 9 cm
B). 12 cm
C). 18 cm
D). 3 cm
Go to :
Total Pages : 19