LCM and HCF Questions and answers

  1. Elementary Mathematics
    1. Area and perimeter
    2. Circles
    3. Clocks
    4. Factorisation
    5. Geometry
    6. Height and Distance
    7. Indices and Surd
    8. LCM and HCF
    9. Loci and concurrency
    10. Logarithms
    11. Polynomials
    12. Quadratic Equations
    13. Quadrilateral and parallelogram
    14. Rational expression
    15. Real Analysis
    16. Rectangular and Cartesian products
    17. Set theory
    18. Simple and Decimal fraction
    19. Simplification
    20. Statistics
    21. Straight lines
    22. Triangle
    23. Trigonometric ratio
    24. Trigonometry
    25. Volume and surface area
11). Find the least number of square tiles for a terrace of 6.75 mts. long and 5.40 mts. breadth.
A). 18
B). 45
C). 135
D). None of these
12). Three persons A, B, C run along a circular path of 8 km. long. They start their race from the same point and at the same time with a speed of 4 km., 6 km., and 8 km. After what time will they meet again?
A). 3 hrs.
B). 1 hr.
C). 4 hrs.
D). \( \Large \frac{2}{3} \) hrs.
13). Four bells toll at intervals of 2, 4, 8, 12 minutes respectively. If they start tolling together at 11 a.m. Find after what interval will they toll together and how many times they toll together in 8 hours.
A). 6 times
B). 7times
C). 8 times
D). 11 times
14). Find the least number which when divided by 18, 24, 32 leaves the remainder 4, 10 and 18 respectively.
A). 274
B). 218
C). 284
D). 270
15). The product of two numbers is 216 and their HCF is 27, then the numbers are
A). 80, 136
B). 76, 14
C). 96, 25
D). 27, 189


16). The LCM of two numbers is 2310 and their HCF is 30. If one number is 210, the other number is
A). 16170
B). 2100
C). 1470
D). 330
17). The lease square which is divisible by 4, 12, 16 is
A). 144
B). 400
C). 196
D). 225
18). The HCF and LCM of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divided by 2, the other number is
A). 132
B). 33
C). 66
D). 264
19). The ratio of two numbers is 11 : 18 and their LCM is 41184. The numbers are
A). 3744, 2288
B). 2288, 3744
C). 2652, 3062
D). None of the above.
20). The least number which when divided by 12, 1`5, 18 and 35 leaves the remainder 9 in each case is
A). 1229
B). 1239
C). 1279
D). 1269
Go to :
Total Pages : 3