CDS General Knowledge(1) Questions and answers

  1. Exams
    1. Bank Exams
    2. CDSE
      1. CDS General English(1)
      2. CDS General Knowledge(1)
      3. CDS Maths(1)
      4. CDS General English(2)
      5. CDS General Knowledge(2)
      6. CDS Maths(2)
      7. CDS GK(3)
      8. CDS GK(4)
    3. SSC Exams
    4. TNPSC

These questions were asked in previous year CDS General Knowledge exams. You can practice these questions are real time exam in this link.


1). The upper and lower portions in common type of bi-focal lenses are respectively
A). concave and convex
B). convex and concave
C). both concave of different focal lengths
D). both convex of different focal lengths
2). Tungsten is used for the construction of filament in electric bulb because of its
A). high specific resistance
B). low specific resistance
C). high light emitting power
D). high melting point
3). Inactive Nitrogen and Argon gases are usually used in electric bulbs in order to
A). increase the intensity of light emitted
B). increase the life of the filament
C). make the emitted light coloured
D). make the production of bulb economical .
4). In the phenomenon of dispersion of light, the light wave of shortest wavelength is
A). accelerated and refracted the most V
B). slowed down and refracted the most
C). accelerated and refracted the least
D). slowed down and refracted the least
5). An oscilloscope is an instrument which allows us to see waves produced by .
A). visible light
B). X rays
C). sound
D). Gamma rays


6). The distribution of electrons into different orbits of an atom, as suggested by Bohr, is
A). 2 electrons in the K-orbit, 6 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M-orbit
B). 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 32 electrons in the M orbit
C). 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 18 electrons in the M-orbit
D). 2 electrons in the K-orbit, 8 electrons in the L-orbit, 16 electrons in the M orbit
7). Carbon or Graphite rods are used in atomic reactors as moderators for sustained nuclear chain reaction through nuclear fission process. In this process
A). the neutrons are made fast
B). the protons are made fast
C). the neutrons are made slow
D). the protons are made slow
8). The distance time graph for an object is shown above. Which one of the following statements holds true for this object?
A). The object is moving with uniform speed
B). The object is at rest
C). The object is having non-linear motion
D). The object is moving with non-uniform speed
9). For a harmonic oscillator, the graph between momentum p and displacement q would come out as
A). a straight line
B). a parabola
C). a circle
D). an ellipse
10). Which one among the following is the generic name of the causal organism of Elephantiasis?
A). Filaria
B). Microfilaria
C). Wuchereria bancrofti
D). Culex pipien
Go to :
Total Pages : 12