CDS General Knowledge(2) Questions and answers

  1. Exams
    1. Bank Exams
    2. CDSE
      1. CDS General English(1)
      2. CDS General Knowledge(1)
      3. CDS Maths(1)
      4. CDS General English(2)
      5. CDS General Knowledge(2)
      6. CDS Maths(2)
      7. CDS GK(3)
      8. CDS GK(4)
    3. SSC Exams
    4. TNPSC

These are the questions asked in previous year CDS General Knowledge exam. You can practice these questions as real time exam in this link.


1). Consider the following statements:
1. B.G. Tilak founded the Home Rule League in April 1916Maharashtra.
2. NC. Kelkar was not associated with Home Rule Movement.
Which of the statements given above is/are
correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor
2). In India, contribution of food inflation to overall inflation is around \( \Large \frac{1}{3} \)rd to \( \Large \frac{2}{5} \)th Within food inflation, contribution of food articles is higher because price rise in food articles is
A). higher and their weight is also higher compared to food products
B). higher but their weight is lower compared to food products
C). lower but their weight is higher compared to food products '
D). lower and their weight is also lower compared to food products
3). What do you understand by the term 'propaganda'?
It is an unverified story that is spread from a one person to another.
It is communication tailored to influence Opinion.
It is an enthusiasm among a relatively large number of people for a particular innovation.
It is a tool of oration used only by political parties. Select the correct answer using the code given below.

A). 2 only
B). 1 and 2
C). 2 and 4
D). 1, 3 and 4
4). The Annual Financial Statement of the Government of India in respect of each financial year shall be presented to the House on such day as the
A). speaker may direct
B). President of India may direct
C). Parliament may decide
D). Finance Minister may decide
5). The social ideals of Mahatma Gandhi were first put forth in
A). Hind Swaraj
B). An Autobiography-The Story of My Experiments with Truth
C). History of the Satyagraha in South Africa
D). The Bhagavad Gita According to Gandhi


6). Carefully read the following passage and identify the person referred to in that: Her best known works are 'The Golden Notebook', 'Memoirs of a Survivor' and 'The Summer Before the Dark'. She was the oldest recipient of the Nobel Prize in Literature. ' (
A). Alice Munro
B). Doris lessing
C). Herta Muller
D). Elfriede Jelinek
7). The subject matter of an adjournment motion in the Parliament
1. must be directly related to the conduct of the Union Government
2. may involve failure of the Government of India to perform its duties in accordance with the Constitution
Select the correct answer using the code given below.

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
8). Share of food in total consumption expenditure has been coming down as per capita income grew over time in last sixty years because
A). people have been purchasing less food
B). people have been preferring non-cereal items in their food basket
C). growth in food expenditure has been lower than growth in per capita income
D). percentage of the poor in population has increased over time
9). Consider the following statements about Syed Ahmed Khan, the founder of Muhammadan AngloOriental College, Aligarh.
1. He was a staunch supporter of Indian National Congress.
2. Muhammadan Anglo-Oriental College was set up with the objective of promotion learning of Islamic education among the Muslims.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
10). Political theory
1. deals with the ideas and principles that shape Constitutions
2. clarifies the meaning of freedom, equality and justice
3. probes the significance of principles of rule of law, separation of power and judicial review
Select the correct answer using the code given below;

A). l and 2 only
B). 1 only
C). 2 and 3 only
D). 1, 2 and 3
Go to :
Total Pages : 12