Exams >> SSC Exams >> SSC Practice test(1)

This SSC Exam Sample question paper consists of the below sections.

General Intelligence and Reasoning
General Awareness
Quantitative Aptitude
English Comprehension



1). In a certain code, LUTE is written as MUTE and GATE is written as HATE, then how BLUE will be written in that code ?
A). FLUD B). FLUE
C). CLUE D). GLUE
2). A man takes 6 km distance to go around the rectangular area. If the area of the rectangle is 2km, find the difference between length and breadth.
A). 2 km B). 0.75 km
C). 1 km D). 0.5 km
3). From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word : "ENVIRONMENT"
A). EMINENT B). ENTER
C). ENTRANCE D). MOVEMENT
4). Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer for the unsolved equation.
4 - 5 - 1 = 514, 3 - 5 - 6 = 563, 0 - 6 - 8 = ?.

A). 806 B). 68
C). 860 D). 680
5). ln a certain code language '481' means 'sky is blue', '246' means 'sea is deep' and '698' means 'sea looks blue'. What number is the code for 'blue'?
A). 8 B). 9
C). 1 D). 6
6). Which single letter can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words? (Same letter has to be prefixed in all the five words of each)
EAT OUR IS AS AT

A). C B). B
C). S D). H
7). In the questions given below, the symbols used are as:
\( \Large \Delta \) = equal to  \( \Large \otimes \) = not equal to
+ = greater than   \( \Large \oslash \) = less than
- = not less than   O = not greater than

Read the question and mark the correct response.
If X - Y - Z then it does not

A). \( \Large X \oslash Y + Z \) B). \( \Large X \oslash Y - Z \)
C). \( \Large X \otimes Y \Delta Z \) D). \( \Large X O Y + Z \)
8). P,Q,R,S,T,U are 6 members of a family in which there are two married couples. T, a teacher is married to a doctor who is mother of R and U. Q, the lawyer is married to P. P has one son and one grandson. Of the two married ladies one is a housewife. There is also one student and one male engineer in the family. Which of the following is true about the granddaughter of the family?
A). She is a student B). She is a doctor
C). She is a lawyer D). She is a engineer
9). Six students A,B,C,D,E,F are sitting on the ground. A and B belong to Ruby House, while the rest belong to Emerald House. D and F are tall, while others are short. C and D are wearing glasses, while others are not wearing. Which girl of Emerald house who is tall and wearing glass?
A). D B). A
C). B D). C
10). Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words?
HAT BAR BAT PIN BATH

A). B B). D
C). A D). E