Ibadat Khana, where learned men of all religions discussed religious issues during the time of Akbar, is a famous structure in :


A) the Agra fort

B) the Red fort of Delhi

C) Sikandara

D) Fatehpur Sikri

Correct Answer:
D) Fatehpur Sikri


Part of solved Mughal Empire questions and answers : General Knowledge >> History >> Mughal Empire








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The word Mansab stood for :
A). a piece of land
B). a rank
C). an office
D). a grade of pay
-- View Answer
2). Which of the following are true with regard to Akbar?
I. He abolished Jaziya and Pilgrim Tax in 1564 and 1563 A.D. respectively
II. He erected the 'Ibadat Khana' for holding religious discussions
III. His Din-i-Ilahi was a code of social conduct
IV. He got the Khutba to be read in his name in 1574 A.D.
A). I and II
B). I, II and III
C). I, II, III and IV
D). I and IV
-- View Answer
3). Which of the following buildings is not situated at Fatehpur Sikri?
A). The Panch Mahal
B). Moti Masjid
C). Tomb of Salim Chishti
D). The Maria Palace
-- View Answer
4). Which of the following was/were steps taken by Sher Shah to promote trade and commerce?
1. Making travel safe for traders
2.Building a new highway between Delhi and Warangal
3. Abolishing int3rnal duties and levying taxes only at the points of import and sale
4. Building sarals along roadways
A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). 1, 3 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
-- View Answer
5). Sher Shah is well known for his administrative skill, especially his :
A). market control steps
B). land revenue system
C). mansabdari system
D). law and order
-- View Answer


6). The Sarak-i-Azam which ran from the Indus to Sonargaon (in Bangladesh) was built by :
A). Akbar
B). Sher Shah
C). Shahjahan
D). none of these
-- View Answer
7). Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?
A). Rani Durgawati
B). Ahilya Bai
C). Martanda Varma
D). Raja Sawai Jai Singh
-- View Answer
8). Consider the following statements :
1. Humayun regained his Delhi throne from Sher Shah in 1555
2. Humayun defeated Hemu at the second battle of Panipat in 1556
Which of these statements is/are correct?
A). only I
B). only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
9). During the Mughal period which one of the following traders first came to India?
A). Portuguese
B). Dutch
C). Danish
D). English
-- View Answer
10). Akbar wanted to establish friendship with the Rajputs because :
A). Mughal links with Central Asia having been completely snapped so Akbar had to make friendly alliances in India
B). friendship with the Rajputs was politically fruitful
C). he wanted to make peaceful Rajputana a stepping stone for his Gujarat and Deccan conquests
D). all of the above
-- View Answer