The Sarak-i-Azam which ran from the Indus to Sonargaon (in Bangladesh) was built by :


A) Akbar

B) Sher Shah

C) Shahjahan

D) none of these

Correct Answer:
B) Sher Shah


Part of solved Mughal Empire questions and answers : General Knowledge >> History >> Mughal Empire








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?
A). Rani Durgawati
B). Ahilya Bai
C). Martanda Varma
D). Raja Sawai Jai Singh
-- View Answer
2). Consider the following statements :
1. Humayun regained his Delhi throne from Sher Shah in 1555
2. Humayun defeated Hemu at the second battle of Panipat in 1556
Which of these statements is/are correct?
A). only I
B). only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
3). During the Mughal period which one of the following traders first came to India?
A). Portuguese
B). Dutch
C). Danish
D). English
-- View Answer
4). Akbar wanted to establish friendship with the Rajputs because :
A). Mughal links with Central Asia having been completely snapped so Akbar had to make friendly alliances in India
B). friendship with the Rajputs was politically fruitful
C). he wanted to make peaceful Rajputana a stepping stone for his Gujarat and Deccan conquests
D). all of the above
-- View Answer
5). Match the following :
Structures Places
A. Akbar's Mausoleum 1. Lahore
B. Gola Mendola 2. Chittorgarh
C. Jahangir's Mausoleum 3. Sikandara
D. Vijayastambha 4. Udaipur
Below options are given in A B C D order.
A). 4 3 1 2
B). 4 3 2 1
C). 3 4 3 1
D). 3 4 1 2
-- View Answer


6). Sher Shah died while fighting in :
A). Chausa
B). Kalinga
C). Kalinjar
D). None of these
-- View Answer
7). Match the following :
A. Second Battle of Panipat 1. Decline of Vijayanagar
B. Second Battle of Tarain 2. British rule in India
C. Battle of Talikota 3. Turkish rule in India
D. Battle of Plassey 4. Mughal rule in India
5. Slave dynasty in India
Below options are given in A B C D order.
A). 2 3 4 1
B). 3 1 2 4
C). 4 3 1 2
D). 5 3 2 1
-- View Answer
8). Hindustan is a country of few charms. Its people have no good looks..'
Which Mughal king had recorded this in his memoirs?
A). Akbar
B). Babar
C). Humayun
D). Shahjahan
-- View Answer
9). The first Indian ruler to organise Haj pilgrimage at the expense of the state was :
A). Alauddin Khilji
B). Feroz Tughlaq
C). Akbar
D). Aurangzeb
-- View Answer
10). Who amongst the following lost the kingdom in Hindustan but retrieved it after 15 years in exile?
A). Firoz Shah Tughlaq
B). Ala-ud-din Khilji
C). Ghiyas-ud-din Tughlaq
D). Humayun
-- View Answer