Match the following:
A. Battle of Haldighati 1. Babur
B. Battle of Bilgram 2. Akbar
C. Second Battle of Panipat 3. Humayun
D. Battle of Khanua 4. Jahangir
The below options are given in A B C D order.


A) 2 3 2 1

B) 1 3 2 1

C) 3 2 4 2

D) 2 2 1 3

Correct Answer:
A) 2 3 2 1

Description for Correct answer:
A Rajput ruler of Mewar, he belonged to the Sisodia clan of Suryavanshi Rajputs. He was a son of Udai Singh ll. In 1568, during the reign of Udai Singh ll, Mewar was conquered by Akbar. Battle of Haldighati was fought on June 18, 1576 in which Maharana Pratap was defeated by Akbar’s army, led by Raja Maan Singh. Maharana had to flee the field on his trusted horse Chetak. Thereafter. Pratap had to retreat into the Aravallis from where he continued his struggle through the tactics of guerilla warfare. Using the hills as his base, Pratap harassed the large mughal forces in their encampments. Rana Pratap died of injuries sustained in a hunting accident.

Part of solved Mughal Empire questions and answers : General Knowledge >> History >> Mughal Empire








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Ibadat Khana, where learned men of all religions discussed religious issues during the time of Akbar, is a famous structure in :
A). the Agra fort
B). the Red fort of Delhi
C). Sikandara
D). Fatehpur Sikri
-- View Answer
2). The word Mansab stood for :
A). a piece of land
B). a rank
C). an office
D). a grade of pay
-- View Answer
3). Which of the following are true with regard to Akbar?
I. He abolished Jaziya and Pilgrim Tax in 1564 and 1563 A.D. respectively
II. He erected the 'Ibadat Khana' for holding religious discussions
III. His Din-i-Ilahi was a code of social conduct
IV. He got the Khutba to be read in his name in 1574 A.D.
A). I and II
B). I, II and III
C). I, II, III and IV
D). I and IV
-- View Answer
4). Which of the following buildings is not situated at Fatehpur Sikri?
A). The Panch Mahal
B). Moti Masjid
C). Tomb of Salim Chishti
D). The Maria Palace
-- View Answer
5). Which of the following was/were steps taken by Sher Shah to promote trade and commerce?
1. Making travel safe for traders
2.Building a new highway between Delhi and Warangal
3. Abolishing int3rnal duties and levying taxes only at the points of import and sale
4. Building sarals along roadways
A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). 1, 3 and 4
D). 1, 2, 3 and 4
-- View Answer


6). Sher Shah is well known for his administrative skill, especially his :
A). market control steps
B). land revenue system
C). mansabdari system
D). law and order
-- View Answer
7). The Sarak-i-Azam which ran from the Indus to Sonargaon (in Bangladesh) was built by :
A). Akbar
B). Sher Shah
C). Shahjahan
D). none of these
-- View Answer
8). Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?
A). Rani Durgawati
B). Ahilya Bai
C). Martanda Varma
D). Raja Sawai Jai Singh
-- View Answer
9). Consider the following statements :
1. Humayun regained his Delhi throne from Sher Shah in 1555
2. Humayun defeated Hemu at the second battle of Panipat in 1556
Which of these statements is/are correct?
A). only I
B). only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
10). During the Mughal period which one of the following traders first came to India?
A). Portuguese
B). Dutch
C). Danish
D). English
-- View Answer