The perimeter of a rectangle having area equal to \( \Large \Large 144 cm^{2} \) and sides in the ratio 4 : 9 is

A) 52 cm

  B) 56 cm

C) 60 cm

  D) 64 cm

Correct Answer:
A) 52 cm

Description for Correct answer:
Let l=4x and b = 9x

Area of rectangle = \( \Large l\times b \)

144=\( \Large 4x\times 9x \)=> \( \Large x^{2}=\frac{144}{36} \) => \( \Large x^{2} \)=4

x=2

l=8 cm and b=18 cm

Perimeter of rectangle = 2 (l + b)

= 2 (8 + 18)

= \( \Large 2\times 26 \) = 52 cm


Comments

No comments available


Similar Questions
1). The area of a rectangle lies between \( \Large \Large 40 cm^{2} \) and \( \Large \Large 45 cm^{2} \). If one of the sides is 5 cm, then its diagonal lies between
A). 8 cm and 10 cm B). 9 cm and 11 cm
C). 10 cm and 12 cm D). 11cm and 13 cm
-- View Answer
2). The area of a rectangular field is 15 times the sum of its length and breadth. If the length of that field is 40 m, what is the breadth of that field?
A). 24 m B). 25 m
C). 28 m D). 32 m
-- View Answer
3). The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is
A). \( \Large 2520 m^{2} \) B). \( \Large 2480 m^{2} \)
C). \( \Large 2420 m^{2} \) D). None of the above
-- View Answer
4). If the length of a rectangle decreases by 5 m and breadth increases by 3 m, then its area reduces 9 sq m. If length and breadth of this rectangle increased by 3 m and 2 m respectively, then its area increased by 67 sq m. What is the length of rectangle?
A). 9 m B). 15.6 m
C). 17 m D). 18.5 m
-- View Answer
5). The area of a rectangle whose length is 5 more than twice its width is 75 sq units. What is the perimeter of the rectangle?
A). 40 units B). 30 units
C). 24 units D). 20 units
-- View Answer
6). Area of a rectangular field is \( \Large \Large 3584 m^{2} \) and the length and the breadth are in the ratio 7 : 2, respectively. What is the perimeter of the rectangle?
A). 246 m B). 292 m
C). 286 m D). 288 m
-- View Answer
7). The length and perimeter of a rectangle are in the ratio of 5:18. What will be the ratio of its length and breadth?
A). 4 : 3 B). 3 : 5
C). 5 : 4 D). 4 : 7
-- View Answer
8). A rectangle has 20 cm as its length and 200 sq cm as its area. If the area is increased by \( \Large \Large 1\frac{1}{5} \) times the original area by increasing its length only then the perimeter of the rectangle so formed (in cm) is
A). 72 B). 60
C). 64 D). 68
-- View Answer
9). A ground \( \Large \Large 100\times 80 m^{2} \) has, two cross roads in its middle. The road parallel to the length is 5 m wide and the other road is 4 m wide, both roads are perpendicular to each other. The cost of laying the bricks at the rate of RS. 10 per \( \Large \Large m^{2} \) , on the roads, will be
A). RS.7000 B). RS.8000
C). RS.9000 D). RS.1000
-- View Answer
10). The breadth of a rectangle is 25 m. The total cost of putting a grass bed on this field was RS. 12375, at the rate of RS. 15 per sq m. What is the length of the rectangular field?
A). 27 m B). 30 m
C). 33 m D). 32 m
-- View Answer