Exams >> TNPSC >> TNPSC Group 1-Preliminary Exam-2015

This page contains the questions asked in previous year TNPSC Group 1 preliminary exam. You can practice these questions as practice test in this link.



1). Match the following:

 A) Krebs cycle  1.Occurs in cytoplasm 
 B) Ubiquinone  2.DilTuse from cytoplasm to mitochondria 
 C) Glycolysis  3. Mobile carrier 
 D) Acetyl-CoA  4. Occurs in mitochondrial matrix 

 


Below codes are given in A B C D order

A). 4 3 1 2 B). 3 1 4 2
C). 1 4 2 3 D). 4 1 3 2
2). The purines present in nucleic acids are :
I. Adenine and Cytosine
II. Guanine and Thymine
III.Adenine and Guanine
IV. Cytosine and Uracil
Choose the correct answer:

A). IV B). III
C). II D). I
3). Find out the correct matches :
I. Enzymes Biological catalysts
II. DNA Nucleic acid
III.Insulin Hormone
IV. Vitamin E Water soluble vitamin
Choose the correct answer:

A). II only B). I only
C). I, II and IV D). I, II and III
4). The number of generalized co-ordinates required to describe the position of a simple pendulum is
A). 1 B). 2
C). 3 D). 4
5). If 'g' is the acceleration due to gravity and 'R' is the radius of the earth, then escape velocity is given by the relation,
A). \( V_e = \sqrt{2g}\) B). \( V_e = 2\sqrt{g}\)
C). \( V_e = \sqrt{2Rg}\) D). \( V_e = 2\sqrt{Rg}\)
6). The relation of connecting Young's modulus (E), Bulk modulus (K) and Rigidity modulus (N) is
A). \( \large\frac{9}{E} = \frac{3}{N} + \frac{1}{K} \) B). \( \large\frac{9}{N} = \frac{3}{E} + \frac{1}{K} \)
C). \( \large\frac{9}{N} = \frac{1}{E} + \frac{3}{K} \) D). \( \large\frac{9}{E} = \frac{1}{N} + \frac{3}{K} \)
7). The S.I. unit of gravitational constant G is
A). \( N Kg^{-2}\) B). \( Nm Kg^{-1}\)
C). \( Nm^{2} Kg^{-1}\) D). \( Nm^{2} Kg^{-2}\)
8). The itai-itai disease of Japan was caused due to
I. Arsenic pollution
II. Cyanide pollution
III.Cadmium pollution
IV. Lead pollution
Choose the correct answer:

A). I and II B). II and III
C). III only D). IV only
9). Match the following:
 A) Sericulture 1.Farming of aquatic organisms
  B) Horticulture 2. Culture of honey bees 
 C) Aquaculture 3. Rearing of silk worms
  D) Apiculture 4. Cultivation and maintaining gardens 

Below code is given in A B C D order.

A). 3 4 1 2 B). 2 3 4 1
C). 1 2 3 4 D). 4 3 2 1
10). Expand FAT
A). First Allocation Type B). File Allocation Type
C). First Allocation Table D). File Allocation Table