• The 'Slack Season' in the Indian Economy is :

    A) March-April

      B) Sep.-Dec.

    C) Jan.-June

      D) Feb.-April

    Correct Answer:
    C) Jan.-June


Similar Questions
1). In our country which of the following affects poverty line the most?
A). Level of prices B). Production quantum
C). Per capita income D). Quantum of gold reserve
-- View Answer
2). Which of the following groups of states has the largest concentration of rural
poor and people living below the poverty line?
A). Karnataka, Maharashtra, Goa B). Goa, Andhra Pradesh, Maharashtra
C). Tamil Nadu, Kerala, Goa D). Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu
-- View Answer
3). India's wage policy is based on :
A). cost of living B). standard of living
C). productivity D). none of these
-- View Answer
4). Unemployment which occurs when workers move from one job to another jobs known as :
A). seasonal unemployment B). frictional unemployment
C). cyclical unemployment D). technological unemployment
-- View Answer
5). The types of unemployment mostly found in India can be characterises as :
A). structural B). frictional
C). cyclical D). disguised
-- View Answer
6). Disguised unemployment in India is mainly related to :
1. agricultural sector
2. rural area
3. factory sector
4. urban area
A). 1 and 2 B). 1 and 3
C). 2 and 4 D). 3 and 4
-- View Answer
7). One of the reasons for India's occupational structure remaining more or less the same over the years has been that :
A). (a) productivity in agriculture has been high enough induce people to stay with
agriculture
B). (b) people are largely unaware of the significance of transition from agriculture
to industry for economic development
C). (c ) investment pattern has been directed towards capital intensive industries D). Ceilings on land holdings have enabled more people to own land and hence
their preference to stay with agriculture
-- View Answer
8). Which of the following is/are correct?
I. Bulk of unemployment in India is in rural areas
II. The disguised unemployment in agriculture sector is perennial
III. Industrialisation has rendered several people job-less in India
A). I and II B). I, II and III
C). I only D). II and III
-- View Answer
9). Among the reasons for disguised unemployment in the rural area is :
A). choice of a heavy industry model for economic development B). low levels of technological development in the country
C). heavy pressure of population along with slow implementation of land reforms D). high literacy rate
-- View Answer
10). Unemployment in a developing country generally takes place due to :
A). switch over from one job to another B). lack of effective demand
C). seasonal factors D). lack of complementary factors of production
-- View Answer