Unemployment which occurs when workers move from one job to another jobs known as :


A) seasonal unemployment

B) frictional unemployment

C) cyclical unemployment

D) technological unemployment

Correct Answer:
B) frictional unemployment


Part of solved Poverty and Unemployment questions and answers : General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The types of unemployment mostly found in India can be characterises as :
A). structural
B). frictional
C). cyclical
D). disguised
-- View Answer
2). Disguised unemployment in India is mainly related to :
1. agricultural sector
2. rural area
3. factory sector
4. urban area
A). 1 and 2
B). 1 and 3
C). 2 and 4
D). 3 and 4
-- View Answer
3). One of the reasons for India's occupational structure remaining more or less the same over the years has been that :
A). (a) productivity in agriculture has been high enough induce people to stay with
agriculture
B). (b) people are largely unaware of the significance of transition from agriculture
to industry for economic development
C). (c ) investment pattern has been directed towards capital intensive industries
D). Ceilings on land holdings have enabled more people to own land and hence
their preference to stay with agriculture
-- View Answer
4). Which of the following is/are correct?
I. Bulk of unemployment in India is in rural areas
II. The disguised unemployment in agriculture sector is perennial
III. Industrialisation has rendered several people job-less in India
A). I and II
B). I, II and III
C). I only
D). II and III
-- View Answer
5). Among the reasons for disguised unemployment in the rural area is :
A). choice of a heavy industry model for economic development
B). low levels of technological development in the country
C). heavy pressure of population along with slow implementation of land reforms
D). high literacy rate
-- View Answer


6). Unemployment in a developing country generally takes place due to :
A). switch over from one job to another
B). lack of effective demand
C). seasonal factors
D). lack of complementary factors of production
-- View Answer
7). Cyclical unemployment refers to :
A). seasonal unemployment
B). disguised unemployment
C). voluntary unemployment
D). unemployment during recessionary phase of a trade cycle
-- View Answer
8). The Food For Work programme was renamed as :
A). Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)
B). National Rural Employment Programme (NREP)
C). Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
D). Integrated Dural Development Programme (IRDP)
-- View Answer
9). The cause of inflation is :
A). increase in money supply
B). fall in production
C). increase in money supply and fall in production
D). decrease I money supply and fall in production
-- View Answer
10). Who among the following is most benefitted from inflation?
A). Government pensioners
B). Creditors
C). Savings Bank Account holders
D). Debtors
-- View Answer