The office of the Secretary of State for India was created by the :


A) Morley-Minto Reforms, 1909

B) Government of India Act, 1858

C) India Councils Act, 1861

D) Montague-Chelmsford Reforms

Correct Answer:
B) Government of India Act, 1858


Part of solved Expansion of British Supremacy questions and answers : General Knowledge >> History >> Expansion of British Supremacy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The title of Governor-General was changed to that of Viceroy in the year :
A). 1858 A.D.
B). 1885 A.D.
C). 1905 A.D.
D). 1917 A.D.
-- View Answer
2). Match the following :
A. Brahmo Samaj 1. Swami Vivekananda
B. Ramakrishna Mission 2. Dayanand Saraswati
C. Arya Samaj 3. Ram Mohan Roy
D. Satyashodhak Samaj 4. K. Sridharalu Naidu
5. Jyotiba Phule
Below optios are given in A B C D order.
A). 2 3 5 1
B). 3 1 2 4
C). 3 1 2 5
D). 3 2 1 5
-- View Answer
3). Dev Samaj' was founded by :
A). Vallabhbhai Patel
B). Dadabhai Naoroji
C). Sivanarayan Agnihotri
D). Ramakrishna Paramhansa
-- View Answer
4). Who among the following started the first newspaper in India?
A). Rabindranath Tagore
B). Dadabhai Naoroji
C). James A. Hickey
D). J.C. Maishman
-- View Answer
5). The most important All India Nationalist Organisation before the Congress was :
A). the East India Association
B). the Indian Association of Calcutta
C). the Bombay Presidency Association
D). the Poona Sarvajanik Sabha
-- View Answer


6). The oldest surviving newspaper in India is the :
A). Bombay Samachar
B). Bombay Herald
C). Bombay Courier
D). Samachar Darpan
-- View Answer
7). Who remarked 'the bones of the cotton weavers are bleaching the plains of India'?
A). Dada Bhai Naoroji
B). R.P. Dutta
C). M.K. Gandhi
D). William Bentinck
-- View Answer
8). Which of these was/were associated with Bombay Association?
A). Dadabhai Naoroji
B). Dinshaw Wacha
C). Both of them
D). Neither of them
-- View Answer
9). Which of the following was/were associated with the formation of Federation of Indian Chambers, Commerce and Industries (FICCI)?
A). g.d. Birla
B). Thakurdas
C). Both of them
D). Neither of them
-- View Answer
10). The maximum work in popularising female education in the nineteenth century was done by :
A). Ishwar Chandra Vidyasagar
B). J.E.D. Bethune
C). D.K. Karve
D). the British Government
-- View Answer