Which was the first newspaper to be published in India?


A) Bombay Samachar

B) Bengal Gazette

C) Bengal Chronicle

D) The Hindu

Correct Answer:
B) Bengal Gazette


Part of solved Expansion of British Supremacy questions and answers : General Knowledge >> History >> Expansion of British Supremacy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The founder of Boy Scouts and Civil Guides Movement in India was :
A). Charles Andrews
B). Baden Powell
C). Richard Temple
D). Robert Montgomery
-- View Answer
2). Who was the first Indian to get selected in ICS?
A). Satyendra nath Tagore
B). Sarojini Naidu
C). Lala Lajpat Rai
D). C.R. Das
-- View Answer
3). The first Governor General of Bengal was :
A). Lord Conwallis
B). Lord Clive
C). Lord Wellesley
D). Warren Hastings
-- View Answer
4). The office of the Secretary of State for India was created by the :
A). Morley-Minto Reforms, 1909
B). Government of India Act, 1858
C). India Councils Act, 1861
D). Montague-Chelmsford Reforms
-- View Answer
5). The title of Governor-General was changed to that of Viceroy in the year :
A). 1858 A.D.
B). 1885 A.D.
C). 1905 A.D.
D). 1917 A.D.
-- View Answer


6). Match the following :
A. Brahmo Samaj 1. Swami Vivekananda
B. Ramakrishna Mission 2. Dayanand Saraswati
C. Arya Samaj 3. Ram Mohan Roy
D. Satyashodhak Samaj 4. K. Sridharalu Naidu
5. Jyotiba Phule
Below optios are given in A B C D order.
A). 2 3 5 1
B). 3 1 2 4
C). 3 1 2 5
D). 3 2 1 5
-- View Answer
7). Dev Samaj' was founded by :
A). Vallabhbhai Patel
B). Dadabhai Naoroji
C). Sivanarayan Agnihotri
D). Ramakrishna Paramhansa
-- View Answer
8). Who among the following started the first newspaper in India?
A). Rabindranath Tagore
B). Dadabhai Naoroji
C). James A. Hickey
D). J.C. Maishman
-- View Answer
9). The most important All India Nationalist Organisation before the Congress was :
A). the East India Association
B). the Indian Association of Calcutta
C). the Bombay Presidency Association
D). the Poona Sarvajanik Sabha
-- View Answer
10). The oldest surviving newspaper in India is the :
A). Bombay Samachar
B). Bombay Herald
C). Bombay Courier
D). Samachar Darpan
-- View Answer