Who among the following was called as 'Father of Indian Renaissance'?


A) B.G. Tilak

B) Gopal Krishna Gokhale

C) Lala Lajpat Rai

D) Raja Ram Mohan Roy

Correct Answer:
D) Raja Ram Mohan Roy


Part of solved Expansion of British Supremacy questions and answers : General Knowledge >> History >> Expansion of British Supremacy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Who was the first European to translate the Bhagwad Gita into English?
A). William Jones
B). Charles Wilkins
C). James Prince
D). Sir Alexander Cunningham
-- View Answer
2). The Asiatic Society was established in Calcutta by :
A). Warren Hastings
B). Sir William Jones
C). Raja Ram Mohan Roy
D). T.B. Macaulay
-- View Answer
3). The Governor of Bengal from 1760-65 was :
A). Warren Hastings
B). Vanisttart
C). Munroe
D). None of these
-- View Answer
4). Which was the first newspaper to be published in India?
A). Bombay Samachar
B). Bengal Gazette
C). Bengal Chronicle
D). The Hindu
-- View Answer
5). The founder of Boy Scouts and Civil Guides Movement in India was :
A). Charles Andrews
B). Baden Powell
C). Richard Temple
D). Robert Montgomery
-- View Answer


6). Who was the first Indian to get selected in ICS?
A). Satyendra nath Tagore
B). Sarojini Naidu
C). Lala Lajpat Rai
D). C.R. Das
-- View Answer
7). The first Governor General of Bengal was :
A). Lord Conwallis
B). Lord Clive
C). Lord Wellesley
D). Warren Hastings
-- View Answer
8). The office of the Secretary of State for India was created by the :
A). Morley-Minto Reforms, 1909
B). Government of India Act, 1858
C). India Councils Act, 1861
D). Montague-Chelmsford Reforms
-- View Answer
9). The title of Governor-General was changed to that of Viceroy in the year :
A). 1858 A.D.
B). 1885 A.D.
C). 1905 A.D.
D). 1917 A.D.
-- View Answer
10). Match the following :
A. Brahmo Samaj 1. Swami Vivekananda
B. Ramakrishna Mission 2. Dayanand Saraswati
C. Arya Samaj 3. Ram Mohan Roy
D. Satyashodhak Samaj 4. K. Sridharalu Naidu
5. Jyotiba Phule
Below optios are given in A B C D order.
A). 2 3 5 1
B). 3 1 2 4
C). 3 1 2 5
D). 3 2 1 5
-- View Answer