The first fort which the British constructed in India was :


A) Hooghly Fort

B) St. George Fort

C) Agra Fort

D) St. David Fort

Correct Answer:
B) St. George Fort


Part of solved Advent of Europeans questions and answers : General Knowledge >> History >> Advent of Europeans








Comments

No comments available




Similar Questions
1). In Bengal, the headquarters of East India Company were located at :
A). Fort St. David
B). Fort William
C). Fort St. George
D). None of these
-- View Answer
2). Goa was captured by the Portuguese in :
A). 1470 A.D
B). 1510 A.D
C). 1570 A.D
D). 1610 A.D
-- View Answer
3). Who laid the foundations of Portuguese power in India?
A). Vasco de Gama
B). Bartholomew Dias
C). Alfonso de Albuquerque
D). None of these
-- View Answer
4). Match the following :
Place Settlement
A. Chandranagore 1. Dutch
B. Pulicat 2. Portuguese
C. Die 3. French
D. Surat 4. English
A B C D
A). 4 2 3 1
B). 3 4 2 1
C). 3 1 2 4
D). 2 4 1 3
-- View Answer
5). In 1757, Siraj-ud-daula was defeated by :
A). Canning
B). Hastings
C). Clive
D). Cornwallis
-- View Answer


6). Albuquerque captured Goa from the ruler of :
A). Bijapur
B). Golconda
C). Ahmednagar
D). Vijayanagar
-- View Answer
7). Who succeeded Siraj-ud-Daula as Nawab of Bengal after the Battle of Plassey?
A). Aliwardi Khan
B). Mir Jafar
C). Mir Kasim
D). Shuja-ud-Daulah
-- View Answer
8). Which of the following pairs is correctly matched?
A). Battle of Buxar - Mir Jafar Vs Clive
B). Battle of Wandiwash - French Vs East India Company
C). Battle of Chilianwala - Dalhousie Vs Marathas
D). Battle of Kharda - Nizam Vs East India Company
-- View Answer
9). Tranquebar on the Tamil Nadu coast was a colonial outpost of the :
A). Portuguese
B). French
C). Dutch
D). Danish
-- View Answer
10). The immediate successors of Shivajai's descendants, who came to power in the Maratha kingdom, were the :
A). Bhonsles
B). Peshwas
C). Holkars
D). Gaekwads
-- View Answer