Which of thee following pairs are correctly matched?
1. AD 1767-69 - First Anglo-Maratha War
2. AD 1790-92 - Third Mysore War
3. AD 1824-26 - First Anglo-Burmese War
4. AD 1845-46 - Second Sikh War
Select the correct answer using the codes given below :


A) 2 and 4

B) 3 and 4

C) 1 and 2

D) 2 and 3

Correct Answer:
D) 2 and 3


Part of solved Advent of Europeans questions and answers : General Knowledge >> History >> Advent of Europeans








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Which of the following statements are true?
I. The Bengal Nawabs did not object to the free trade of the English East India Company in Bengal
II.Sirau-ud-din-daula objected to the misuse of trade privileges in Bengal by the Company officials
III. The growing trade of the Company augmented the financial resources of the Bengal Nawabs
IV. The Battle of Buxar in 1764 completed the victory and the domination of the British in eastern India


A). I, II and III
B). II and IV
C). I, II and IV
D). I and IV
-- View Answer
2). Who was known as the 'Plato of the Jat tribe?"
A). Gokul
B). Suraj Mal
C). Badan Singh
D). Churaman
-- View Answer
3). Match the following:
A. Treaty of Purandhar 1. Shiaji and Jai Singh
B. Treaty of Alinagar 2. Nawab of Bengal and Clive
C. Treaty of Banaras 3. Hastings and Nawab of Avadh
D. Treaty of Bassein 4. Baji Rao II and the English
Below options are given in A B C D order.
A). 1 2 3 5
B). 2 1 3 4
C). 1 2 3 4
D). 1 4 3 2
-- View Answer
4). Match the following:
A. Bhonsle 1. Indore
B. Gaekwar 2. Berar
C. Holkar 3. Poona
D. Scindhia 4. Baroda
5. Gwalior
A B C D
A). 2 4 1 5
B). 1 2 3 4
C). 4 5 3 2
D). 1 4 3 2
-- View Answer
5). Which of the following organised a Maratha confederacy against the English leading to the Third Anglo Maratha War?
A). Scindhia
B). Holkar
C). The Peshwa
D). Bhonsle
-- View Answer


6). Match the following :
A. Pondicherry 1. Danish
B. Goa 2. Dutch
C. Tranauebar 3. English
D. Nagapattinam 4. Portuguese
5. French
A B C D
A). 5 4 1 2
B). 1 2 3 4
C). 4 3 2 1
D). 3 4 1 2
-- View Answer
7). Which of the following Anglo-Mysore wars was to end by the treaty of Serirangapatinam?
A). I Anglo-Mysore War
B). II. Anglo-Mysore War
C). III. Anglo-Mysore War
D). IV. Anglo-Mysore War
-- View Answer
8). In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at :
A). Surat
B). Pulicat
C). Cochin
D). Kasimbazar
-- View Answer
9). The first to start a joint stock company trade with India were the :
A). Portuguese
B). Dutch
C). French
D). Danish
-- View Answer
10). The earliest Surat factories were established by :
A). Portuguese
B). Dutch
C). English
D). French
-- View Answer