Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar ?


A) Parmar

B) Pratihara

C) Rathor

D) Sisodiya

Correct Answer:
B) Pratihara


Part of solved Mughal Empire questions and answers : General Knowledge >> History >> Mughal Empire








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system in :
A). Turkey
B). Persia
C). Afghanistan
D). Mongolia
-- View Answer
2). Which of the following is wrongly matched with his contemporary Mughal king?
A). Rana Sanga-babr
B). Prithvi Raj Chauhan-Akbar
C). Jujhar Singh-Shahjahan
D). Jaswant Singh-Aurangzeb
-- View Answer
3). The capital of the Mughal Empire was shifter from Agra to Delhi by :
A). Jahangir
B). Aurangzeb
C). Humayun
D). Shajahan
-- View Answer
4). Chand Bibi, who ceded Berar to Akbar, was the ruler of :
A). Golconda
B). Bahmani
C). Bijapur
D). Ahmednagar
-- View Answer
5). In the Mughal administration, military recruitment was being locked after by :
A). Diwan
B). Wazir
C). Bakshi
D). Kotwal
-- View Answer


6). The king generally considered to be the greatest ruler of Kashmir in the 15th century was :
A). Yusuf Shah
B). Zain-ul-Abidin
C). Haider Shah
D). Shah Mirza
-- View Answer
7). Who among the following was regarded as 'Zinda pir' ?
A). Babur
B). Akbar
C). Jahangir
D). Aurangzeb
-- View Answer
8). Bernier visited India during the reign of :
A). Akbar
B). Jahangir
C). Shahjahan
D). Aurangzeb
-- View Answer
9). Match the following :
A. Mughal empire founder 1. 1526
founded in North India
B. Battle of Plassey 2. 1757
C. Arrival of Ibn Batutah 3. 1333
D. Razia Sultan's accession to 4. 1236
Delhi throne
The following options are given in A B C D order.
A). 4 5 2 1
B). 1 2 3 4
C). 1 2 3 5
D). 2 3 1 4
-- View Answer
10). Which queen enjoyed political power along with her husband ?
A). Alam Ara
B). Razia Sultan
C). Mumtaz Mahal
D). Nur Jahan
-- View Answer