About whom it was said 'He was a fortunate soldier but not an able Empire builder"?


A) Babar

B) Humayun

C) Jahangir

D) Sher Shah

Correct Answer:
A) Babar


Part of solved Mughal Empire questions and answers : General Knowledge >> History >> Mughal Empire








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Akbar founded his own religion known as 'Din-i-Ilahi' which means :
A). house of worship
B). universal peace
C). divine faith
D). none of these
-- View Answer
2). Which of the following is correctly matched?
A). Battle of Panipat - Babur and Rana Sanga
B). Battle of Kanwah- Humayun and Sher Shah
C). Battle of Tarain - Prithviraj Chauhan and Mohammed Ghori
D). Battle of Wandiwash - Akbar and English forces
-- View Answer
3). Akbar defeated Rana Pratap in the Battle of Haldighati in the year :
A). 1570
B). 1576
C). 1588
D). 1596
-- View Answer
4). Tansen, the greatest musician of Akbar's court belonged to :
A). Delhi
B). Agra
C). Gwalior
D). Kanauj
-- View Answer
5). Ain-i-Akbari gives information about
A). economic condition
B). customs and manners
C). religion and philosophy
D). all the above
-- View Answer


6). Tulsidas was a contemporary of :
A). Babar
B). Akbar
C). Jahangir
D). Shahjahan
-- View Answer
7). On the wall of which of the following buildings built by Shah Jahan, the Persian couplet "If there is a paradise on earth, it is this, it is this, it is this" is inscribed?
A). Mori Masjid
B). Diwan-i-Khas, Delhi
C). Jasmine Palace
D). iwan-i-Am, Delhi
-- View Answer
8). Which of the following is similar to the Taj Mahal in construction?
A). Akbar's tomb
B). Jahangir's tomb
C). Humayun's tomb
D). Bibai-ka-maqbara
-- View Answer
9). The most famous musician at the court of Akbar was Tansen. His original name was :
A). Baz Bahadur
B). Makaranda Pande
C). Lal Kalwant
D). Ramtanu Pande
-- View Answer
10). The mausoleum of sher shah is at :
A). Delhi
B). Sasaram
C). Agra
D). Lahore
-- View Answer