Which one of the following Gupta rulers was related to the Licchavis on his mother's side?


A) Srigupta

B) Chandragupta-I

C) Ghatotkachagupta

D) Samudragupta

Correct Answer:
D) Samudragupta


Part of solved Guptas and Post Gupta questions and answers : General Knowledge >> History >> Guptas and Post Gupta








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The achievements of Samudragupta are described in the :
A). Hathigumpha inscription
B). Allahabad pillar inscription
C). Girnar inscription
D). Sarnath inscription
-- View Answer
2). The coins of which of the following reveal their love for music?
A). Mauryas
B). Guptas
C). Chalukyas
D). Cholas
-- View Answer
3). The Panchatantra was written during the :
A). Later Vedic period
B). Sultanate period
C). Maurya period
D). Gupta period
-- View Answer
4). Panchatantra' was written by :
A). Kalidasa
B). Vishnu Sharma
C). Tulsidas
D). Banabhatra
-- View Answer
5). Which of the following gives detailed instructions on the control of the state, the organization of the national economy and the conduct of war?
A). Arthashasstra
B). Rajatarangini
C). Atharvaveda
D). Mahabhatra
-- View Answer


6). Which of the following was/were the reasons for general decline of foreign trade during the later Gupta period?
Select the answers from the codes given below:
1. Quality of goods declined
2. Arabs and Chinese intervention in the trade
3. Decline and fall of the Roman empire
4. Indian law makers declared it a great sin for a Hindu to travel by sea
A). 1, 2 and 4
B). 1, 3 and 4
C). 2, 3 and 4
D). All of the above
-- View Answer
7). Samudragupta of the Gupta dynasty was unique among the Indian Hindu rulers owing to :
A). his contribution to the revival of Hinduism
B). his passion for conquest and empire building
C). he founded an empire that lasted over two centuries
D). his patronage of art, especially music and poetry
-- View Answer
8). The six distinct schools of Indian philosophy-Vedanta, Mimamsa, Sankhya, Yoga, Nyaya, Vaisesika became fully articulated during the :
A). Vedic age
B). Gupta age
C). Kushana Age
D). Mauryan age
-- View Answer
9). The main purpose of Fahien's visit to India was to :
A). study the administrative system of Gupta rulers
B). Study Indian art and music
C). find out an easy land route for trade with India
D). visit Buddhist monasteries and record their history and condition
-- View Answer
10). Regarding the condition of women during the Gupta period, it cannot be said that
A). early marriage of girls was in vogue
B). women were selectively permitted to study the Vedas
C). women were permitted to learn dancing and music
D). widow re-marriages were accepted
-- View Answer