Saka era was founded by :


A) Ashoka

B) Harsha

C) Kanishka

D) Vikramaditya

Correct Answer:
C) Kanishka


Part of solved Post Mauryan Period questions and answers : General Knowledge >> History >> Post Mauryan Period








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Saka era started from
A). 78 B.C.
B). 78 A.D.
C). 300 B.C.
D). 1224 A.D.
-- View Answer
2). Vikrama era started from :
A). 57 B.C.
B). 78 A.D.
C). 57 A.D.
D). 78 B.C.
-- View Answer
3). Which of the following is not connected with Kushans?
A). Mathura art
B). Gandhara art
C). Ajanta paintings
D). Fourth Buddhist Council
-- View Answer
4). Charaka was the court physician of :
A). Kanishka
B). Chandragupta Maurya
C). Ashoka
D). Haarshavardhana
-- View Answer
5). Which of the following were the contemporaries of Kanishka?
A). Kamban, Nanabhatta, Asvaghosha
B). Nagarjuna, Asvaghosha, Vasumitra
C). Asvaghosha, Kalidasaa, Nagarjuna
D). Asvaghosha and Kamban
-- View Answer


6). Match the following:
A. Kushans 1. Bronze coins
B. Satavahanas 2. Gold coins
C. Shakas 3. Silver coins
4. Lead coins
Below options are given in A B C order
A). 2 4 3
B). 3 2 1
C). 1 2 3
D). 2 1 3
-- View Answer
7). Who were the first to issue gold coins?
A). Indo Greeks
B). Shakas
C). Parthians
D). Kushans
-- View Answer
8). Which of the following rulers was adorned with the title of 'Maharajadhiraja' (King of Kings)?
A). Chandragupta Maurya
B). Kanishka
C). Chandragupta I
D). Ashoka
-- View Answer
9). Which Gupta ruler had led a campaign to the south and was an expert 'Veena' player?
A). Chandragupta I
B). Samudragupta
C). Chandragupta Vikramaditya
D). Skandagupta
-- View Answer
10). The Council of the 'Nine Gems' is associated with :
A). Ballala Sena
B). Harshavardhana
C). Chandragupta II
D). Devapala
-- View Answer