Directions (1-5) : Study the following information carefully and answer the given questions.
Data regarding number of graduates studying various courses in University A and that in University B in the year 2001.

(Note : Universities A and B offer courses in six Courses only, namely Commerce, Science, Engineering, Arts, Management and Law.)

  • In University A, Graduates in commerce, science and engineering together constituted 60% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Graduates in Arts, Management and Law were 1300, 1440 and 860 respectively. Commerce graduates were 25% more than that of engineering graduates. Management graduates were 20% less than that of science graduates.
  • In University B, commerce graduates were 10% less than the commerce graduates in University A.
  • In University B, management graduates were 900 and they constituted 12% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Also management graduates were 40% less than that of science graduates. Total number of graduates in engineering and arts together were double the total number of graduates in management and law together.

Number of science graduates in University B is what percent less than that in University A ?


A) \(\large 16 \frac{2}{3} \)%

B) 0.25

C) 0.2

D) \(\large 15 \frac{1}{3} \)%

E) \(\large 14 \frac{1}{7} \)%

Correct Answer:
A) \(\large 16 \frac{2}{3} \)%

Description for Correct answer:
Day City Time
Monday Madrid 10
Tuesday Sydney 5
Wednesday Dubai 9
Thursday London 6
Friday Zurich 8
Saturday Rome 4
Sunday Paris 7


Required percentage = \( \frac{1800-1500}{1800} \times 100 \)

= \( \frac{300}{1800} \times 100 \) = \(16 \frac{2}{3} \)%

Part of solved RBI Grade B questions and answers : Exams >> Bank Exams >> RBI Grade B








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Total number of graduates (in all the given six courses together) in University A, was what percent more than that in University B?
A). 10%
B). 0.2
C). 25%
D). 30%
E). 15%
-- View Answer
2). Amit and Sujit together can complete an assignment of data entry in 5 days. Sujit's speed is 80% of Amit's speed and the total key depressions in the assignment are 5,76,000. What is Amit's speed in key depressions per hour if they work for 8 hours a day ?
A). 4800
B). 6400
C). 8000
D). 7200
E). None of these
-- View Answer
3). Area of a rectangle is 96 m2 When the length of the same rectangle increased by 6 m and the breadth decreased by 3 m, then the area of the rectangle decreases by 30 m2. What is the perimeter of a square whose sides are equal to the length of rectangle ?
A). 48 m
B). 60 m
C). 80 m
D). 64 m
E). 52 m
-- View Answer
4). A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 3 : 1. 32 litre of mixture was taken out and replaced with the same quantity of milk so that the resultant ratio between the quantities of milk and water in the mixture was 4 . : 1 respectively. If 10 litre of mixture is again taken out from the vessel, what is the resultant quantity of water in the mixture ? (in litre)
A). 24
B). 30
C). 20
D). 36
E). 32
-- View Answer
5). A 476 m long moving train crosses a pole in 14 sec. The length of a platform is equal to the distance covered by the train in 20 sec. A man crosses the same platform in 7 m and 5 sec. What is the Speed of the man in m/s ?
A). 1.8 m/s
B). 1.4 m/s
C). 1.6 m/s
D). 2 m/s
E). 1.2 m/s
-- View Answer


6). The respective ratio between total number of balls faced by O and that by Q in the tournament is 5 : 3. Total number of runs scored by Q in the tournament is what percent less than the total number of runs scored by O in the tournament ?
A). \(\large 21 \frac{3}{11} \)%
B). \(\large 25 \frac{9}{11} \)%
C). \(\large 29 \frac{1}{11} \)%
D). \(\large 27 \frac{5}{11} \)%
E). \(\large 23 \frac{7}{11} \)%
-- View Answer
7). Batsman M faced equal number of balls in first 11 matches he played in the tournament and last 11 matches he played in the tournament. If his strike rate in first 11 matches and last 11 matches of the tournament are 83 and 71 respectively, what is the total number of balls faced by him in the tournament ?
A). 1800
B). 1500
C). 1700
D). 1600
E). 1400
-- View Answer
8). In the tournament, the total number of balls faced by batsman N is 402 less than the total number of runs scored by him. What is the average number of runs scored by batsman N in the tournament ?
A). 64
B). 72
C). 52
D). 71
E). 59
-- View Answer
9). What is the strike rate of R in the tournament ?
A). 86.4
B). 93
C). 89.4
D). 75.4
E). 85.2
-- View Answer
10). Mr. X invested a certain amount in Debit and Equity Funds in the ratio of 4 : 5 respectively. At the end of one year, he earned a total dividend of 30% on his investment. After one year he reinvested the amount including dividend in the ratio of 6 : 7 in Debt and Equity Funds. If the amount reinvested in Equity Funds was Rs.94,500/-, what was the original amount invested in Equity Funds ?
A). Rs.75,000/
B). Rs. 81,000/
C). Rs. 60,000/
D). Rs. 65,000/
E). None of these
-- View Answer