The world is god and god is my soul' is the philosophy contained in the :


A) Vedas

B) Puranas

C) Brahamanas

D) Upanishads

Correct Answer:
D) Upanishads


Part of solved Vedic Age-The Aryans questions and answers : General Knowledge >> History >> Vedic Age-The Aryans








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Which of the following gives the correct chronological order of the Vedas ?
A). Rig, Sama, Atharva, Yajur
B). Rig, Sama, Yajur, Atharva
C). Rig and Sama together; Yajur and Atharva together
D). All simultaneously
-- View Answer
2). The learned lady who is said to have debated with the famous law-giver Yajnavalkya was :
A). Gargi
B). Maitreyi
C). Kamala
D). Kalinidi
-- View Answer
3). The expounder of yoga philosophy is :
A). Patanjali
B). Gautam
C). Jaimini
D). Shankaracharya
-- View Answer
4). The mediator between man and gods according to the Vedic people was :
A). Inra
B). Agni
C). Marut
D). Asvins
-- View Answer
5). Which of the following is/are correctly matched ? 1 Mitra- Sun's beneficient energy 2. Parjanya-god of cloud and rain 3. Maruts - storm gods 4. Varuna-sky and water
A). 1,2 and 4
B). 1,3 and 4
C). 2 and 3
D). 1,2,3 and 4
-- View Answer


6). Match the following : Vedic literature Theme A. Samhitas 1. 'Secret or esoteric doctrines' B. Brahmanas 2. Books of instruction to be given in the forest or writings meant for wood-dwelling hermits C. Aranyakas 3. explain the origin and meaning of the various hymns D. Upanishads 4. Collection of hymns, prayers, sacrificial formulae etc.
A). A B C D 3 2 4 5
B). 4 3 2 1
C). 5 1 3 2
D). 3 2 1 4
-- View Answer
7). Who among the following popularised the theory of 'Arctic Region' as the original home of Aryans ?
A). Macdonell
B). Max Muller
C). B.G. Tilak
D). Keith
-- View Answer
8). Match the following : A. Rigveda 1. Aitareya Brahmana B. Samaveda 2. Jaminiya Brahmana C. Yajurveda 3. Gopatha Brahmana D. Atharvaveda 4. Taittiriya Brahmana A B C D
A). 1 2 4 3
B). 2 3 1 4
C). 3 4 2 1
D). 4 1 3 2
-- View Answer
9). Which of the oldest Vedha?
A). Samaveda
B). Yajurveda
C). Atharvaveda
D). Rigveda
-- View Answer
10). Which one of the following was the main characteristic of the later Vedic age?
A). Varna system
B). Tribal polity
C). Caste system
D). Food gathering practice
-- View Answer