Match the following : A. Rigveda 1. Musical hymns B. Yajurveda 2. Hymns and rituals C. Samaveda 3. Charms and spells D. Atharvaveda 4. Hymns and prayers


A) 4 2 1 3

B) 3 2 4 1

C) 4 1 2 3

D) 2 3 1 4

Correct Answer:
A) 4 2 1 3


Part of solved Vedic Age-The Aryans questions and answers : General Knowledge >> History >> Vedic Age-The Aryans








Comments

No comments available




Similar Questions
1). The vedic deity Indra was the god of :
A). wind
B). eternity
C). rain and thunder
D). fire
-- View Answer
2). The God not worshipped during the time of Rigvedic Aryans was :
A). Indra
B). Agni
C). Marut
D). Shiva
-- View Answer
3). Which among the following was the chief feature of Rig Vedic religion ?
A). Performance of sacrifices
B). Worship of images
C). Belief in existence of life after death
D). Predominance of female goddesses
-- View Answer
4). The world is god and god is my soul' is the philosophy contained in the :
A). Vedas
B). Puranas
C). Brahamanas
D). Upanishads
-- View Answer
5). Which of the following gives the correct chronological order of the Vedas ?
A). Rig, Sama, Atharva, Yajur
B). Rig, Sama, Yajur, Atharva
C). Rig and Sama together; Yajur and Atharva together
D). All simultaneously
-- View Answer


6). The learned lady who is said to have debated with the famous law-giver Yajnavalkya was :
A). Gargi
B). Maitreyi
C). Kamala
D). Kalinidi
-- View Answer
7). The expounder of yoga philosophy is :
A). Patanjali
B). Gautam
C). Jaimini
D). Shankaracharya
-- View Answer
8). The mediator between man and gods according to the Vedic people was :
A). Inra
B). Agni
C). Marut
D). Asvins
-- View Answer
9). Which of the following is/are correctly matched ? 1 Mitra- Sun's beneficient energy 2. Parjanya-god of cloud and rain 3. Maruts - storm gods 4. Varuna-sky and water
A). 1,2 and 4
B). 1,3 and 4
C). 2 and 3
D). 1,2,3 and 4
-- View Answer
10). Match the following : Vedic literature Theme A. Samhitas 1. 'Secret or esoteric doctrines' B. Brahmanas 2. Books of instruction to be given in the forest or writings meant for wood-dwelling hermits C. Aranyakas 3. explain the origin and meaning of the various hymns D. Upanishads 4. Collection of hymns, prayers, sacrificial formulae etc.
A). A B C D 3 2 4 5
B). 4 3 2 1
C). 5 1 3 2
D). 3 2 1 4
-- View Answer