Which God lost his importance as the first deity during the Later Vedic period ?


A) Varuna

B) Agni

C) Indra

D) Rudra

Correct Answer:
A) Varuna


Part of solved Vedic Age-The Aryans questions and answers : General Knowledge >> History >> Vedic Age-The Aryans








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Which is the most important divinity of Rigveda ?
A). Marut
B). Agni
C). Shakti
D). Varuna
-- View Answer
2). Match the following : A. Rigveda 1. Musical hymns B. Yajurveda 2. Hymns and rituals C. Samaveda 3. Charms and spells D. Atharvaveda 4. Hymns and prayers
A). 4 2 1 3
B). 3 2 4 1
C). 4 1 2 3
D). 2 3 1 4
-- View Answer
3). The vedic deity Indra was the god of :
A). wind
B). eternity
C). rain and thunder
D). fire
-- View Answer
4). The God not worshipped during the time of Rigvedic Aryans was :
A). Indra
B). Agni
C). Marut
D). Shiva
-- View Answer
5). Which among the following was the chief feature of Rig Vedic religion ?
A). Performance of sacrifices
B). Worship of images
C). Belief in existence of life after death
D). Predominance of female goddesses
-- View Answer


6). The world is god and god is my soul' is the philosophy contained in the :
A). Vedas
B). Puranas
C). Brahamanas
D). Upanishads
-- View Answer
7). Which of the following gives the correct chronological order of the Vedas ?
A). Rig, Sama, Atharva, Yajur
B). Rig, Sama, Yajur, Atharva
C). Rig and Sama together; Yajur and Atharva together
D). All simultaneously
-- View Answer
8). The learned lady who is said to have debated with the famous law-giver Yajnavalkya was :
A). Gargi
B). Maitreyi
C). Kamala
D). Kalinidi
-- View Answer
9). The expounder of yoga philosophy is :
A). Patanjali
B). Gautam
C). Jaimini
D). Shankaracharya
-- View Answer
10). The mediator between man and gods according to the Vedic people was :
A). Inra
B). Agni
C). Marut
D). Asvins
-- View Answer