Union Parliament has the power to legislate on the subjects of all three lists in respect of :


A) Scheduled areas

B) Hill areas

C) Backward areas

D) Union Territories

Correct Answer:
D) Union Territories


Part of solved Indian Federalism questions and answers : General Knowledge >> Indian Polity >> Indian Federalism








Comments

No comments available




Similar Questions
1). When can a State law on a subject in the concurrent list get precedence over a Central law on the same subject :
A). in no circumstance
B). if it was made before the Central law
C). if it had got the President's assent before the enactment of the Central law
D). if it had got the President's consent before being introduced as a bill in the
State Legislature
-- View Answer
2). The provisions regarding division of taxes between Union and the States :
A). can be suspended during National Emergency
B). can be suspended during Financial Emergency
C). can be suspended only with the consent of the majority of State Legislature
D). cannot be suspended under any circumstances
-- View Answer
3). What can the President do if the States fail to comply with the directives of Central Government :
A). He can dissolve State Legislature and order fresh election
B). He can send reserve police to the state to secure compliance
C). He can declare the breakdown of constitutional machinery in the state
and assume responsibility for the governance of the State
D). Any of the above
-- View Answer
4). In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List:
A). the State Law prevails
B). the Union Law prevails
C). the matter is resolved by the Supreme Court
D). the law which had been passed first would prevail
-- View Answer
5). The idea of incorporation of the Concurrent List in the Indian Constitution has been borrowed from the Constitution of :
A). Ireland
B). Britain
C). Australia
D). Canada
-- View Answer


6). In which respect have the Centre-State relations been specifically termed as 'municipal relations'?
A). Centre's control of the State in the legislative sphere
B). Centre's control of the State in financial matters
C). Centre's control of the State in administrative sector
D). Centre's control of the State in planning process
-- View Answer
7). Which of the following is/are extra constitutional and extra-legal device(s) for searing co-operation and co-ordination between the states in India?
I. The National Development Council
II. The Governor's Conference
III. Zonal Councils
IV. The Inter-State Council
Consider the correct answer from the following:
A). I and II
B). I, III and IV
C). III and IV
D). Only IV
-- View Answer
8). Jammu and Kashmir has a Constitution framed by
A). the Constituent Assembly which formed India's Constitution
B). a Constituent Assembly set up by Parliament
C). a Constituent Assembly set up by the State
D). its State Legislative
-- View Answer
9). The residuary powers of legislation in case of Jammu and Kashmir belong to :
A). Parliament
B). the State Legislature
C). Governor
D). both (a) and (b)
-- View Answer
10). An amendment of the Constitution of India can extend to Jammu and Kashmir:
A). automatically
B). only if rectified by State Legislature
C). by an order of the President under Article 370
D). under no circumstance
-- View Answer