Which one of the following Is the main objective of the Service Area Approach Programme launched in India?

A) To accelerate the process to open bank branches in the urban areas

  B) To devise a new strategy for rural lending to bring economic growth in rural areas

C) To formulate new devise to enhance the transparency and functioning of bank branches

  D) Both 'a' and 'c' are correct

Correct Answer:
  B) To devise a new strategy for rural lending to bring economic growth in rural areas


Similar Questions
1). Consider the following statements
1. The National Housing Bank, the apex institution of housing finance in India, was set up as a wholly owned subsidiary of the RBI.
2. The Small Industries Development Bank of India was established as a wholly owned subsidiary of the Industrial Development Bank of India.
Which of the statements given above is/are correct?
A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
2). When the Reserve Bank of India announced an increased of the Cash Reserve Ratio (CRR), what does it means?
A). The commercial banks will have less money to lend B). The Reserve Bank of India will have less money to lend
C). The Union Government will have less money to lend D). None of the above
-- View Answer
3). Which of the following terms indicates a mechanism used by commercial banks for providing credit to Government?
A). Cash Credit Ratio B). Debt Service Obligation
C). Liquidity Adjustment Facility D). Statutory Liquidity Ratio
-- View Answer
4). Consider the following statements
1. Integrated Rural Development programme (IRDP) was launched to lift the target groups above the below poverty line.
2. The IRDP was started as an initiative of the Lead Bank Scheme to create additional employment opportunities in rural areas.
Which of the statements given above is/are correct?
A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
5). Consider the following statements
1. Indian money market is the market of short-term funds.
2. Number of the private sector banks are more in than the public sector banks of the Indian scheduled commercial bank.
Which of the statements given above is/are correct?
A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
6). Which of the following is not the function of Reserve Bank of India?
A). Provide Credit facility to the general public B). Keep government money in various account heads
C). Frame Monetary and Credit Policy D). All are RBI's functions
-- View Answer
7). Consider the following statements
1. Primary Agricultural Credit Societies are the grass-root level arms of the short-term cooperative credit structure.
2. Primary Agricultural Credit Societies can be started with ten or more people belonging to a village.
Which of the statements given above is/are correct?
A). Only 1 B). Only 2
C). Both 1 and 2 D). Neither 1 nor 2
-- View Answer
8). Which one of the following is the correct description about the Bank Rate in the Indian Money market?
A). Rate of interest charged by Commercial banks from the borrowers B). Rate of interest which commercial banks discounted bills of their borrowers
C). Rate of interest allows by commercial banks on their deposits D). Rate at which RBI purchase or rediscounts bill of exchange of Commercial banks
-- View Answer
9). Which one of the following is the basic objective for the setting up of Regional Rural Banks (RRBs) in India?
A). Development of more diverse banking systems in Indian money market B). Diversification of scheduled commercial banking systems in India to tap the deposit potential of rural areas
C). Development of rural area by providing credits to agriculture, trade, commerce and other productive activities in rural areas D). Both 'a' and 'b'
-- View Answer
10). Which one of the following is correctly matched? Bank Headquarters
1. Federal Bank : Kerala Limited
2. Dhanlaxmi : Maharashtra Bank Limited
3. Industrial Bank : Delhi Limited
Select the correct answer using the codes given below
A). 1 and 2 B). Only 2
C). 2 and 3 D). Only 1
-- View Answer