• who among the following was never the Lok Sabha Speaker ?

    A) K.V.K Sundaram

      B) G.S. Dhillon

    C) Baliram Bhagat

      D) Hukum Singh

    Correct Answer:
    A) K.V.K Sundaram


Similar Questions
1). Who, according to the Anti-Defection Act, is the final authority to decide whether a member of Lok Sabha has incurred disqualification due to direction?
A). Speaker B). President
C). Election Commission D). High Court
-- View Answer
2). Who is the authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament?
A). Election Commissioner B). Speaker of Lok Sabha
C). President D). A Committee set up by the Parliament
-- View Answer
3). Match the following :
Parliamentary Terms Meaning
A. Starred Question 1. One asked by a member on matters of public
importane of an urgent nature
B . Unstarred Question 2. One for which the concerned minister has to lay
on the table a written answer
C. Short Notice Question 3. One for which an oral answer is required to be
given by a minister on the floor of the House
Below options are given in A B C order
A). 1 2 3 B). 2 1 3
C). 3 1 2 D). 3 2 1
-- View Answer
4). The Lok Sabha is called in session for at lease how many times in a year?
A). Twice B). Once
C). Thrice D). Four times
-- View Answer
5). Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?
A). He holds office during the pleasure of the President B). He needs not be a member of the House at the time of his election but has to
become a member of the House within 6 months from the date of his election
C). He losses his office if the House is dissolved before the expiry of its term D). If he intends to resign, the letter of his resignation is to be addressed to the
Deputy Speaker
-- View Answer
6). What is the minimum percentage of seats a party should get to be recognised as the opposition party in legislature?
A). 0.2 B). 0.15
C). 0.1 D). No such limit
-- View Answer
7). Which of the following is incorrect in respect of parliamentary control over the Budget?
A). Parliament has no say in the preparation of the Budget B). Parliament has the power to increase expenditure charged on the
Consolidated Fund
C). Parliament has no power to impose a tax without the President's
recommendation
D). Parliament cannot increase a tax without the President's recommendation
-- View Answer
8). The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of:
A). Ministry of Human Affairs B). Ministry of Parliamentary Affairs
C). Speaker of Lok Sabha D). President
-- View Answer
9). The maximum number of representatives of the States in Lok Sabha is :
A). 525 B). 530
C). 545 D). 550
-- View Answer
10). Which of the following States sends the maximum number of members to the Rajya Sabha?
A). Uttar Pradesh B). Bihar
C). West Bengal D). All equal
-- View Answer