• Which of the following states has the largest percentage of reserved parliamentary seats ?

    A) Orissa

      B) Bihar

    C) Uttar Pradesh

      D) Madhya Pradesh

    Correct Answer:
    C) Uttar Pradesh


Similar Questions
1). Members of the Rajya Sabha are elected according to :
A). Cumulative Vote System B). single Non-transferable Vote System
C). Single Transferable Vote System D). None of these
-- View Answer
2). The Rajya Sabha can have a maximum strength of :
A). 200 B). 210
C). 250 D). 260
-- View Answer
3). A present the Rajya Sabha consists of ________. Members
A). 250 B). 245
C). 238 D). 240
-- View Answer
4). Who was the first speaker of the Lok Sabha ?
A). Malgaonkar B). P. Upendra
C). Anantha Sayanam Ayyanagar D). Hukam Singh
-- View Answer
5). who among the following was never the Lok Sabha Speaker ?
A). K.V.K Sundaram B). G.S. Dhillon
C). Baliram Bhagat D). Hukum Singh
-- View Answer
6). Who, according to the Anti-Defection Act, is the final authority to decide whether a member of Lok Sabha has incurred disqualification due to direction?
A). Speaker B). President
C). Election Commission D). High Court
-- View Answer
7). Who is the authorised to decide over a dispute regarding disqualification of a member of Parliament?
A). Election Commissioner B). Speaker of Lok Sabha
C). President D). A Committee set up by the Parliament
-- View Answer
8). Match the following :
Parliamentary Terms Meaning
A. Starred Question 1. One asked by a member on matters of public
importane of an urgent nature
B . Unstarred Question 2. One for which the concerned minister has to lay
on the table a written answer
C. Short Notice Question 3. One for which an oral answer is required to be
given by a minister on the floor of the House
Below options are given in A B C order
A). 1 2 3 B). 2 1 3
C). 3 1 2 D). 3 2 1
-- View Answer
9). The Lok Sabha is called in session for at lease how many times in a year?
A). Twice B). Once
C). Thrice D). Four times
-- View Answer
10). Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?
A). He holds office during the pleasure of the President B). He needs not be a member of the House at the time of his election but has to
become a member of the House within 6 months from the date of his election
C). He losses his office if the House is dissolved before the expiry of its term D). If he intends to resign, the letter of his resignation is to be addressed to the
Deputy Speaker
-- View Answer