Part V of the Constitution deals with :
I. Union Executive
II. Parliament
III. Supreme Court and High Court
IV. Comptroller and Auditor-General


A) I and II

B) I, II and III

C) I only

D) I, II and IV

Correct Answer:
D) I, II and IV


Part of solved Articles of Constitution questions and answers : General Knowledge >> Indian Polity >> Articles of Constitution








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Provisions of the Constitution relating to the administration of scheduled areas and tribes in Schedule V :
A). may be altered by the Governor
B). may be altered by Parliament by amendment requiring two-thirds majority
C). cannot be altered
D). may be altered by Parliament by ordinary legislation
-- View Answer
2). Provisions of having a UPSC and Public Service Commission for States are enshrined in :
A). Part XIV, Chapter II, Articles 315-324
B). Part XIV, Chapter I, Articles 308-323
C). Part XIV, Chapter II, Articles 315-323
D). Part XIV, Chapter I, Articles 308-318
-- View Answer
3). Match the following :
Articles Provisions
A. 19 (1) (a) Right to reside and settle in any part of the country
B. 19 (1) ( c ) Right to form associations or unions
C. 19 (1) (e 3. Freedom of speech and expression
D. 19 (1) (i) 4. Right to practice any profession, or carry on
any occupation business or trade
Below options are given in A B C D order
A). 3 1 4 2
B). 1 2 4 3
C). 3 1 2 4
D). 3 2 1 4
-- View Answer
4). Match the following :
A.Part I 1. Fundamental Rights
B. Part III 2. Panchayati Raj
C. Par IX 3. Citizenship
D. Part II 4. The Union and its Territory
Below options are given in A B C D order
A). 4 2 3 1
B). 3 1 2 4
C). 2 3 1 3
D). 4 1 2 3
-- View Answer
5). Match the following :
A. Article 61 1. Removal of Deputy Chairman of Rajya Sabha
B. Article 67 2. Impeachment of President
C. Article 94 3. Removal of Vice President
D. Article 90 4. Removal of Speaker
Below options are given in A B C D order
A). 2 3 4 1
B). 1 3 4 1
C). 2 1 4 1
D). 3 4 2 1
-- View Answer


6). Match the following :
A. Abolition of untouchability 1. Article 24
B. Abolition of Titles 2. Article 23
C. Prohibition of child Labour 3. Article 17
D. Prohibition of Traffic 4. Article 18
Traffic in human belongings
Below options are given in A B C D order
A). 3 4 2 1
B). 2 4 1 3
C). 3 4 1 2
D). 1 3 2 4
-- View Answer
7). Match the following :
A. Inter-State Council 1. Article 315
B. Abolition of Tiles 2. Article 280
C. Administrative Tribunals 3. Article 263
D. Union Public Service 4. Article 323 (A)
Commission
Below options are given in A B C D order
A). 2 4 3 1
B). 3 2 1 4
C). 1 2 4 2
D). 3 2 4 1
-- View Answer
8). Which one of the following Articles of Constitution of India says that the executive power of every State shall be so exercised as not to impede or prejudice the exercise of the executive power of the Union ?
A). Article 257
B). Article 258
C). Article 355
D). Article 356
-- View Answer
9). Article 340 of the Constitution of India provides for the appointment of a commission to investigate the conditions for the improvement of :
A). Scheduled Castes and Scheduled Tribes
B). Socially and educationally backward classes
C). Socially and economically backward classes
D). Educationally and economically backward classes
-- View Answer
10). Match the following :
A. National Emergency 1. Article 356
B. Constitutional Emergency 2. Article 360
C. Financial emergency 3. Article 352
Below options are given in A B C order
A). 1 2 3
B). 2 1 3
C). 2 3 1
D). 3 1 2
-- View Answer