• Who among the following are not protected against inflation?

    A) Salaried class

      B) Industrial workers

    C) Pensioners

      D) Agricultural farmers

    Correct Answer:
      D) Agricultural farmers


Similar Questions
1). An essential attribute of inflation is :
A). fall in production B). increase in prices
C). absence of black market D). presence of black market
-- View Answer
2). The best means of saving during inflation is to keep :
A). money B). Government Bonds
C). equity D). time deposits with Banks
-- View Answer
3). The period of high inflation and low economic growth is termed as :
A). stagnation B). take-off stage in economy
C). stagflation D). none of these3
-- View Answer
4). Stagflation implies a case of :
A). galloping inflation B). recession plus inflation
C). adverse balance of trade D). rising wages and employment
-- View Answer
5). Inflation can be contained by :
A). surplus budget B). increase in taxation
C). reduction in public expenditure D). all the above
-- View Answer
6). Deficit financing creates additional paper currency to fill the gap between
expenditure and revenue. This device aims at economic development but if it
fails, it generates :
A). inflation B). devaluation
C). deflation D). demonetisation
-- View Answer
7). A steady increase in the general level of prices as a result of excessive increase
in aggregate demand as compared to aggregate supply is termed as :
A). demand-pull inflation B). cost-push inflation
C). stagflation D). structural inflation
-- View Answer
8). Which of the following are definite implications of a fall in inflation?
1. Prices have fallen
2. Prices are increasing more slowly than before
3. Food supply has increased
4. There is industrial stagnation
A). 1 and 3 B). 1 only
C). 2 only D). 1, 3 and 4
-- View Answer
9). Among the causes of inflation can be listed :
1. slow growth in agricultural output
2. increasing non-development expenditure of Government
3. rapid population growth
4. rapid growth in costly imports
A). 1 and 2 B). 2 and 3
C). 1, 2, 3 and 4 D). 1 and 4 only
-- View Answer
10). Among the remedies of inflation we cannot include :
A). better capacity utilisation B). lowering bank rate
C). reducing budgetary deficit D). an efficient public distribution system
-- View Answer