Which of the following can be used for checking inflation temporarily?

A) Increase in wages

  B) Decrease in money supply

C) Decrease in taxes

  D) None of these

Correct Answer:
  B) Decrease in money supply


Comments

No comments available


Similar Questions
1). Who among the following are not protected against inflation?
A). Salaried class B). Industrial workers
C). Pensioners D). Agricultural farmers
-- View Answer
2). An essential attribute of inflation is :
A). fall in production B). increase in prices
C). absence of black market D). presence of black market
-- View Answer
3). The best means of saving during inflation is to keep :
A). money B). Government Bonds
C). equity D). time deposits with Banks
-- View Answer
4). The period of high inflation and low economic growth is termed as :
A). stagnation B). take-off stage in economy
C). stagflation D). none of these3
-- View Answer
5). Stagflation implies a case of :
A). galloping inflation B). recession plus inflation
C). adverse balance of trade D). rising wages and employment
-- View Answer
6). Inflation can be contained by :
A). surplus budget B). increase in taxation
C). reduction in public expenditure D). all the above
-- View Answer
7). Deficit financing creates additional paper currency to fill the gap between
expenditure and revenue. This device aims at economic development but if it
fails, it generates :
A). inflation B). devaluation
C). deflation D). demonetisation
-- View Answer
8). A steady increase in the general level of prices as a result of excessive increase
in aggregate demand as compared to aggregate supply is termed as :
A). demand-pull inflation B). cost-push inflation
C). stagflation D). structural inflation
-- View Answer
9). Which of the following are definite implications of a fall in inflation?
1. Prices have fallen
2. Prices are increasing more slowly than before
3. Food supply has increased
4. There is industrial stagnation
A). 1 and 3 B). 1 only
C). 2 only D). 1, 3 and 4
-- View Answer
10). Among the causes of inflation can be listed :
1. slow growth in agricultural output
2. increasing non-development expenditure of Government
3. rapid population growth
4. rapid growth in costly imports
A). 1 and 2 B). 2 and 3
C). 1, 2, 3 and 4 D). 1 and 4 only
-- View Answer